Zoolander 2 – Kritika15 évet kellett várnunk, hogy a hírhedt Kék Acél-tekintet másodjára is rabul ejtsen bennünket, merthogy a Zoolander 2 azon ritka folytatások egyike, amely nemcsak, hogy képes felnőni az azóta már kultikusnak számító első részéhez, de sok szempontból túl is szárnyalja azt. Érdekes, hogy anno a 2001-ben bemutatott modellek világát erősen kifigurázó Ben Stiller film önön hibáján kívül bukott meg a mozikasszáknál, ugyanis a 9/11 terrortámadás idején mutatták be. Így nem csak ez volt az első alkotás, ahol a World Trade Center tornyait digitálisan tüntették el a jelenetekből, de Hollywood is pillanatok alatt megtapasztalta ennek a szörnyű eseménynek a negatív gazdasági hatását. Ha mindez nem lett volna elég, a közönséget megosztotta a maláj elnök merénylete köré felhúzott sztori is. Hát már éppen itt volt az ideje, hogy a két ostoba és hiú férfimodell, Derek és Hansel végre a megérdemelt figyelem kíséretében, a hatalmas mozivásznak adta kifutókon vonulhassanak végig, mint két igazi sztár.

zoolander 2

De a rossz időzítés már a múlté és a folytatásával kapcsolatban egyetlen félnivalónk volt, az amúgy is döcögősen teljesítő vígjátékok tengerében, hogy vajon Ben Stiller rendezői/színészi pályafutásának – szerintünk – legjobb vígjátéka beleesik-e a szokásos továbbgondolások csapdájába. Az álomgyár pofátlan bőrlenyúzásába, a biztos bevétel érdekében, ahogy mondjuk tette azt, a Dumb és Dumber Kettyó. És míg a dilibogyók nem vették figyelembe a közönség igényeinek változását, ami az elmúlt 20 évben végbement, addig a Zoolander 2 a „trendséget” tűzte ki célul, aktuális témákat pellengérre állítva, melybe csak annyi nosztalgikus elemet használtak fel, amennyitől nem fullad unalomba főhőseink újabb pózolása.

zoolander 1

Mindez nem könnyű feladat még Zoolandernek (Ben Stiller) sem, aki egy tragédia miatt visszavonult a modell szakmától (kötőjel, hogy remeterák életet folytasson). De a világ legszebb emberére, aki fénykorában a nézésével megállított egy dobócsillagot, nagy szükség van, ugyanis a popsztárokat valaki sorra gyilkolja. Szerencsére Billy Zane-re mindig számíthatunk, így ráveszi Dereket és Hanselt (Owen Wilson), hogy térjenek vissza a kifutóra és a Global Divat Divízió szépséges ügynökével, Valenciával (Penélope Cruz) közösen felgöngyölítsék a gyönyörű embereket fenyegető veszély forrását.

zoolander 3

A Zoolander 2 esetében a 15 évnyi kihagyás okos húzás volt Stillertől, hiszen a világ gondolkodásmódja, a társadalmak hozzáállása hatalmasat fordult. A környezettudatosság fontosabb lett mint valaha, az informatika rohamos fejlődésének köszönhetően megjelentek a közösségi felületek és a zenei trendek is átalakultak. A friss és ropogós poénok felvonultatásához tehát bőven akadt téma, melyeket a készítők becsülettel ki is használnak. Kegyetlenül kifigurázzák többek között a Twittert, a szelfi iránti értelmetlen rajongást, a fiatalok által menőnek tartott szlengeket, de még a mobiltelefonok evolúciójának méretbeli visszafejlődését is. Senki és semmi sem menekül meg attól, hogy röhej tárgyává váljon, és nézőként ezt baromira élvezzük majd, miközben azért érezzük, hogy mindezek a dolgok, melyek az életünk részévé váltak fölöslegesek vagy értelmetlenek.

Justin-Bieber-Dies

Mindemellett nem ússzuk meg, hogy a két szupermodell a képünkbe vágja a társadalmunk által sulykolt önmegvalósítás mániát és az emiatt kialakuló identitászavart. Ezzel Hollywood évek óta tartó sikerreceptjét, a szenvedő karakterek mintáját (Batman, Superman, Amerika Kapitány) szórakoztatóan kihasználva. Na meg az eltelt évekből adódó generációk közötti különbségeket kirajzolva, melyben Zoolander és Hans, az öreg és divattalan jelzők elleni küzdelme során visszaköszönnek a nosztalgikus mondataik, az orgia és a minimobil bevetése. Ben Stiller pedig az új vs. régi elemei közötti vékony határon tökéletesen egyensúlyozik, ezzel a nosztalgikus hangulatba csempészve korunk divatját.

Zoolander-2-Wallpaper-5

Mégis, ami védjegyévé vált az első résznek, az emeli igazán a második rész fölé. A cameo szereplők jelenetei, amelyek nemcsak hogy váratlanok de zseniálisak is, a főszereplők elől rendre ellopják a showt. Justin Bieber (sokak örömére) meghal, de ezek után nem lesz ember aki utálni tudná, Benedict Cumberbatch a zseniális beazonosíthatatlan modellként, Mindenkiként könnyfacsaró, a 24 sorozat kemény MacGyvere, Kiefer Sutherland érzékeny női lelkületű szerelmesként többször feldobja a Zoolander 2 hangulatát.  Ritkán látni ennyire jól összeválogatott színészgárdát, akik nem félnek hülyét csinálni magukból a szórakoztatás oltára előtt, kerüljön amibe kerül. És ezek a fazonok óraműpontossággal vetik be magukat, amikor éppen lankadna a néző figyelme vagy a nosztalgia túlságosan előtérbe kerülne. Természetesen Ben Stiller és Owen Wilson összeszokott párosára sem lehet majd panaszunk, még mindig nem tudják mi az a számítógép és még mindig profik a pózolásban, az újak mellett a régi szereplők is visszatérnek hőseink mellé, hogy tökéletes legyen az összkép. David Bowie után pedig ezúttal is szerephez jut egy zenész, színész, aki legalább akkora ikon, mint ő volt és bizony szerves részét képezi a cselekménynek.

MV5BOTYyODgzNjQzMV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDQ4Mjk4NzE@._V1__SX1303_SY547_

A Zoolander 2 divatos, sármos és pokolian szórakoztató, amely a töménytelen mennyiségű cameókkal folyamatosan képes meglepetést okozni a nézője számára. Ha minden egyes vígjáték folytatása legalább ennyire nívós és jól kigondolt lenne, akkor a világban csakis mosolytól megszépült emberek élnének, kötőjel modellek.

Ezt figyeld!:
 • • Justin Bieber hattyú halálát!
 • • Kiefer Sutherlandet, ahogy kérdőre vonja Hanst!
 • • A Mindenki nevű modellt, ahogyan Zoolandert méregeti!
 • • Mugatu és Zoolander börtönben folytatott elmeharcát!
 • • Zoolander és az UBER esetét!
88
százalék
 • Zsolt

  Nem láttam az első részt sem, de a cikk felkeltette az érdeklődésem!

 • Judge_July

  Egyáltalán nem jött be, már az előzetesek alapján sem. A külföldi sajtó eléggé lehúzta, 24%-on áll 179 review alapján. Nem túl bíztató, pedig az elsőt szerettem.

 • DarthNandious

  Ne mar,tenyleg ennyire jo film ez? vagy izlesek es pofonok,mert nekem az ilyen humor nem jon be igazan :/

  • Köller Kristóf

   A vígjátéknál, mint műfajnál mindig figyelembe kell venni, hogy vannak olyan elemei, melyek valakinek tetszenek de van akinek meg nem. A Zoolander 2 azoknak fog igazán tetszeni, akiknek az első rész, néhol fárasztó, agyament humora is bejött 🙂 Ha a felépítését nézem és a megvalósítást, akkor igen, ennyire jó film, főleg a manapság gyengélkedő, inkább fájóan bántó mint humoros vígjátékok között 🙂

   • DarthNandious

    Ok,elhiszem neked.Nem lattam az elsot sem,azert kerdem.Azt hiszem kihagyom,nem tudnam ezt vegignezni szerintem :/

 • RuXX Bono

  Ejha. Az első nagy kedvenc vígjátékom, nagyon csípem Stiller rendezéseit, de ez gyengének tűnt, rókabőrnek, de akkor lehet hogy mégsem az?

 • Dermedve

  Itthoni sajtónak bejött vagy mi? Index is felmagasztalja, itt is…
  Külföldön kb szétszedték 😀

  • Köller Kristóf

   Külföldön sokkal nagyobb sznobok a kritikusok, mint idehaza 😀 Rengeteg film, ami idehaza tetszik a sajtónak, külföldön szétszedik. De komolyabbra fordítva a szót, mások az igények is a tengerentúlon és maga a kritika műfaja is jócskán eltér az európaitól (legfontosabb szempontok, felépítés, és okfejtés pl.).

   • Hades

    Azért ez vitatnám, pár oldalt leszámítva elég gyalázatos kritikák szoktak születni idehaza is.

 • Mark Lehoczki

  Alapjába véve Ben Stillerrel semmi bajom, a humort is kedvelem… de az efféle idétlen kreténség valahogy nem tud, még csak megmosolyogtatni sem… Nem, nem vagyok fanyar ember 😀 88-at nem kicsit sokallom… :)))

=Zoolander 2 – Kritika Rating: 88 out of 100