True Detective – Mire számíthatunk a második évadban?Tavaly az HBO indíthatta útjára az esztendő egyik legsikeresebb sorozatát, amely gyakran hátborzongató, gótikus hangulatával, elképesztő mélységekig kidolgozott karaktereivel és fantasztikus történetével egyaránt levette a lábáról a kritikusokat és a nézőket is. De vajon mit hoz majd a minden tekintetben önálló folytatás, ami csak nevében lesz azonos a tavalyi sikerszériával?

Nic Pizzolatto neve a sorozat előtt szinte ismeretlen volt televíziós körökben, pedig a The Killing (Gyilkosság) című szérián is dolgozott íróként. Mivel ott nem élhette ki teljes kreativitását, kiszállt a produkcióból, és azon dolgozott, hogy kisképernyőre alkossa meg eredetileg regénynek induló elképzelését. Ez volt a tavaly debütált True Detective (A törvény nevében), amely az HBO sikeres szériáinak sorát gyarapítja, és teszi mindezt elképesztően. Az első évad sikerét kereshetjük a fantasztikus történetmesélésben, amely felváltva mutatja a jelent és a múltat; a mesterien összerakott, első résztől az utolsóig kitalált történetben, vagy csak egyszerűen Matthew McConaughey és Woody Harrelson játékában. A két színész közti dinamika gyönyörűen párosul a sötét látvánnyal és hangulattal, miközben igyekszik mindent megragadni, ami Louisiana lakosságára jellemző, a mélyen vallásos családoktól az akcentusig. Az egészet megkoronázták még egy olyan történettel, amit talán kevesen ismernek, ez pedig nem más, mint az 1895-ben Robert W. Chambers által írt The King in Yellow, ami a Sárga Király történetét meséli el (a könyv rövid történetek gyűjteménye, amely olyan neves írókat is megihletett, mint H.P. Lovecraft vagy Neil Gaiman) és bemutatja Carcosa városát. Az első szezonban nagy szerepet kapott a mű, nyomasztó hangulata páratlanul visszaköszön a sorozatban, és mozgatórugója a gyilkosságoknak, ami után a két főszereplő nyomoz. Az alkotó tökéletesen eltalálta az okkultista hangulatot úgy, hogy ne érezze túlzásnak a néző, mégis érdekelje, hogy mi vezette a gyilkost ennyi éven keresztül.

True-Detective-Season-2-Colin-Farrell

Nem is volt kérdés, hogy a nézettséget és a sikert látva a csatorna igényt tart majd a folytatásra is, de Pizzolatto már akkor tudta, hogy nem a történetet, és úgy igazából nem is a sorozatot fogják folytatni, csupán a név lesz azonos. A True Detective második szezonja elhagyja Louisianát és Kaliforniába költözik, főhősei száma pedig négyre gyarapodik. A történet ismét egy gyilkosság miatti nyomozás köré épül, ám ezúttal teljesen más lesz a hangulat, illetve a nyomozás menete is. Nem lesznek az első évadban megkedvelt időbeli ugrások, ugyanis négy szereplő esetében ezt sokkal nehezebb megcsinálni, és igazából értelme sem lenne, mert a dupla annyi karakter dupla annyi eseménnyel is jár. A történet főhősei Ray Velcoro (Colin Farrell), aki lecsúszott rendőrként próbál gátat szabni a bűnözésnek; Frank Semyon (Vince Vaughn), aki vállalkozóként próbálja sínen tartani a saját maga felépített birodalmát, miközben nagy veszélybe kerül egész eddigi életének munkássága. Ani Bezzerides (Rachel McAdams), a Ventura megyei seriff is a nyomozásba keveredik, aki gyakran lázad a saját maga által is szolgált rendszer ellen; valamint az egész ügyet Paul Woodrugh (Taylor Kitsch) indítja el, aki országúti rendőrként találkozik először a gyilkosság színhelyével. A négy színész hatalmas átalakuláson ment keresztül a szerep miatt, ezt már az első előzetes is bizonyította, Colin Farrell például remek választásnak tűnik bajusszal, de Vince Vaughn sem a humoros oldaláról megismert figurát hozza, hanem drámai karakterként próbálja megállni a helyét.

True-Detective-Vince-Vaughn

Nic Pizzolatto-nak nem volt könnyű dolga a második évad megalkotásával, bár az eddig látottak alapján remek színeszeket választott, mégsem szeretné ugyanazt adni, mint az első évadban. Az okkultizmus sem kap majd szerepet a folytatásban, mondván a négy karakter mellé már nem fért volna be az eredetileg tervezett „természetfeletti” szál, de valljuk be, hogy így azért nagyban egyszerűsödik is a történet. Emellett a múltbéli események hiánya is csak egyszerűsít a recepten, viszont félő, hogy így már nem marad más, csak egy egyszerű nyomozós történet négy főszereplővel. Persze az sem lett volna megoldás, ha ugyanazt kapjuk, mint először, hiszen akkor pedig a probléma abban rejlene, hogy azt meg már láttuk egyszer. Talán a mély karakterdráma önmagában képes lesz eladni a sorozatot? Pizzolatto először nem lőtt mellé, és bizakodva gondolok arra, hogy talán másodszorra sem hibázza el és ismét egy minden tekintetben kiemelkedő sorozatot kapunk, ami méltó lesz a True Detective remekül csengő hírnévhez.

True Detective Season 2: Trailer (HBO)

  • andrej

    Az első részből ítélve jó lesz ez. A színészek, a hangulat és a történet is oké, felesleges volt aggódni. Az HBO egyébként regisztráció és előfizetés nélkül is elérhetővé tette ezt a részt online: http://bit.ly/TD2GO