Trónok harca – Amit eddig nem tudtál a MásokrólA Trónok harca félelmetes ellenfelei egész Westerosra fenyegetést jelentenek, de vajon ismerjük, hogy honnan jöttek és mit akarnak?

A ScreenRant cikke nyomán összeszedtünk néhány érdekességet a magyar fordításban csak Mások, eredeti nyelven White Walkernek nevezett veszedelmekről, akik egész Westerost fenyegetik, és akiket eddig csak a Fal tudta távol tartani. De vajon ki veheti fel velük a harcot? Honnan jöttek és mit akarnak? Ők okozhatják a világ pusztulását? Spoileresen kitárgyalunk néhány érdekességet róluk, a könyvek és az HBO sorozatának történetéből egyaránt.

Az első csapás: a hosszú éjszaka

1

Vajon a Mások idézik meg a hideget és a telet, vagy pedig ez ad nekik erőt? Ez a kérdés már rég óta foglalkoztatja a rajongókat, de sajnos választ sem a könyvben, sem pedig a sorozatban nem kaptunk még. Öreg Nan meséjéből kiderült, hogy először a hosszú éjszaka alatt jelentek meg, nyolcezer évvel a jelenlegi történések előtt. Ekkor még nem a házak között zajlottak a csatározások, nem a rangokért és az uralkodásért ölték egymást az első emberek…nem, ekkor még az erdő gyermekeié volt minden, amit ma már ember birtokol. Minden, ami Westerost valaha naggyá tette. A mesék szerint a Mások városokat dúltak fel, nem kíméltek sem nőket, sem gyerekeket, csak a gyilkolás hajtotta őket, halott lovaikon vonultak be, és vadászkutya méretű fagyott pókok kísérték őket útjukon (amit azért a sorozatban is megnéznénk).

Az Éjkirály

2

Legszembetűnőbb ismertetőjele a szarvai, a Mások királya parancsol a halott seregeknek. Ő volt az első a fajtából, és mint megtudtuk a sorozatból, őt az erdő gyermekei alkották meg. Sárkányüveget szúrtak a szívébe, ő volt a végső megoldás az Elsőkkel, vagyis a Westerosban megjelent első emberekkel szemben, akik szépen lassan kiirtottak mindent, amit az erdő gyermekei tiszteltek. Eltüntették a varsafákat, nem hagytak hátra semmit sem a régi világból. A legenda szerint maga a Mások királya is az Első emberek népéhez tartozott sőt, egy hatalmas harcos volt, ezért is választották ki őt, majd fordították egykori faja ellen.

A könyvek története szerint teljesen másként mesélték a dolgot, ugyanis abban a történetben a Mások királya nem más, mint az Éjjeli Őrség 13-ik parancsnoka, aki remek hadvezér volt, de mégis inkább a szíve vágyát követte, mégpedig a Falon túlra.

Az Éjkirálynő

3

Ahogy a sorozatban láthattuk, a Mások Craster gyermekeit változtatták át, de nem csak ez lehetett a fő szaporodási forrás. Talán az Éjjeli Őrség cölibátusi esküje is a 13-ik parancsnokhoz vezethető vissza, aki beleszeretett egy nőbe a Mások közül (George R. R. Martin nem olyannak ábrázolta őket, mint a sorozatban. Ő sokkal inkább egy kecses, nem evilági lényt álmodott meg, aki egyszerre tűnik nemesnek és halálosnak). Ezt a nőt feleségül is vette, ezzel együtt pedig eladta neki a lelkét. Ők ketten, a király és királynéja folyamatosan csecsemőket áldoztak fel a Másoknak, amíg végül testvére, Észak Királya vetett véget a tizenhárom éven át tartó vérontásnak. A történet szerint az Éjkirály nevét senki sem tudja, ugyanis még a történelemkönyvekből is kitörölték, mintha emberként soha nem is létezett volna.

Vajon az Éjkirály egy Stark?

4

Mivel senki sem tudja az Éjkirály nevét, így bármelyik házhoz tartozhatott. De a sorozatban látva a Mások vezére valamiféle kötődést mutat a Starkok irányába, hiszen vadul követte Jon Snow minden törekvését, hogy megállítsa őket, majd a Hideghoni csatában is nagyon érdekes arckifejezéssel pásztázta a fiút, illetve Brandont is folyamatosan figyeli, követi. Talán a leszármazottait látja bennük? Lehet, hogy csak emiatt vannak még életben?

A király is egy warg?

5

Habár a legnagyobb fenyegetést maguk a Mások jelentik, az élőholtakból álló sereg, amit irányít a vezérük folyamatosan képes növekedni, és ezzel együtt szinte elpusztíthatatlanná válni. Nem erejükben, hanem fürgeségükben és sokaságukban rejlik a hatalmuk, és szinte kiapadhatatlan seregnek bizonyul. A Hideghoni ütközetben pedig azt is láttuk, hogy az Éjkirály képes egy karlendítéssel feléleszteni a holtakat, hogy őt szolgálva pusztítsanak. De mégis, hogyan képes őket irányítani? Ősi mágia segítségével? Egyes elméletek szerint maga a király is egy warg, aki megszállja a halottak testét és így irányítja őket. Ez még inkább afelé mutat, hogy valójában egy Starkról beszélünk, hiszen a sorozatban ők azok, akik rendelkeznek ezzel az adottsággal (illetve a vadak között is láttunk már hasonlót). Ez azt jelenti, hogy mivel Bran is képes hasonlóra, így ő lehet a kulcs a megállításukban?

A skroth nyelv

6

Amit eddig hallhattunk a másoktól hangok, azok leginkább sikolyok voltak, ám George R. R. Martin a skroth névre keresztelt nyelvet találta ki ezeknek a pusztító lényeknek. Elmondása szerint olyan a hang, mint amikor a fagyos téli estén a befagyott folyó jege megreped. Az HBO sorozatának készítői David Peterson nyelvészt bérelték fel, hogy a dothraki és a valíriai nyelv után alkossa meg a skrothot is, ám végül csak sikolyokkal operáltak, hiszen ez még félelmetesebbé teszi őket. Az, hogy később hallhatunk-e tőlük értelmeset is, az egyelőre rejtély, én bízom benne, hogy valamikor megismerjük a motivációikat is, ahhoz pedig nem ártana valamiféle kommunikáció. Azt is eltudom képzelni, hogy látomásokon keresztül éljük majd meg ezt.

Sebezhetőségeik: sárkányüveg és valíriai acél

7

Ahogy a sorozatban láttuk, a képernyőre szánt változat története szerint sárkányüveggel teremtették a Mások első tagját, és ez az, ami képes végezni is velük. Sam Tarly a második évad végén is egy ilyennel volt képes megölni egyiküket, de Meera is ezzel bánt el velük a hatodik évad során. Az erdő gyermekeinek fegyvere mellett a valíriai acél is képes felvenni a harcot ellenük ott, ahol a hagyományos pengék egyszerűen csak kettétörnek. Ezt a sokat emlegetett Hideghoni csatában láthattuk, ahol Jon kardja, Hosszúkarom volt az, ami végül megmentette a fiú életét. Az élőhalottak a tüzet kerülik, ám maguk a Mások képesek semmissé tenni azt. De vajon meddig? A vörös papok által tisztelt istenség jelentheti a másik végletet? Melisandre szerint Havas lehet az, akit megjósoltak, ő lehet a világ megmentője, aki felveszi a harcot a sötétséggel szemben. Talán erre a csatára gondoltak a legendák?

Elzárva a Fallal

8

A Falat még maga Brandon, az Építő emelte, mégpedig az erdő gyermekeinek segítségével. A 700 láb magas és 300 mérföld széles építmény nem csak jégből áll, hanem erős varázslatokkal is felvértezték az építés során, ennek köszönhető, hogy sem az Éjkirály, sem pedig a követői nem képesek átjutni rajta. Eddig legalábbis, ám ahogy bejutottak a három szemű holló rejtekébe Bran hibájából, így lehet, hogy a Fal sem lesz nekik többé akadály. Márpedig ez az egyetlen akadály a Mások és a világ többi része között, ez az utolsó mentsvár.

Más küllem és nevek a könyvekben

9

Ahogy már fentebb említettem, George R. R. Martin nem ilyen félelmetes, halálszerű lényeknek képzelte el a Másokat, akiket az HBO sorozatának angol változatában a White Walker névvel illettek a készítők. Elmondásuk szerint szerették volna egyértelművé tenni a párbeszédek során, hogy kikről is van szó, és arra ez volt a legjobb megoldás. Martin a képregényeiről ismert Tommy Peterson grafikusnak úgy írta le ezeket a lényeket, hogy kecsesek, gyönyörűek és veszélyesek. Leginkább a Sidhe jut róla eszébe, ami nem más, mint az ír mitológia egy olyan lénye, ami a tündérek és elfek keveréke. Ehhez képest a sorozatban sokkal, de sokkal félelmetesebbek lettek, ami úgy tűnik, hogy egyelőre működik. Bár ki tudja, hogy mit szeretne még az író kihozni az ő történetükből.

Különösen hathat, hogy az Éjkirály születését már láttuk a sorozatban, a könyvekben pedig olyanokról esik említés, mint az Éjkirálynő, illetve az Éjjeli Őrség 13-ik parancsnoka. Ennek az oka, hogy a sorozat már lehagyta az alapul szolgáló regényeket, így a készítőknek maguknak kell választ találni néhány égető kérdésre, hiszen ők sokkal hamarabb megmutatják majd, hogy mi lesz végül Westeros sorsa. George R. R. Martin jelenleg a hatodik könyvön dolgozik, és azon kívül még egy hátravan, ami majd befejezi a 90’-es évek elején megkezdett történetet. Abban biztosak lehetünk, hogy sok esetben más végkifejletet kapunk írott formában, de legalább nem lő le a sorozat minden meglepetést, az írott forma szinte olyan lesz a sorozat után, mintha egy teljesen más történetet olvasnánk.

 • Sidious

  Köszi, engem képbe rakott 😀

 • Grondir

  Inkább Rideghon lesz az magyar fordításban, nem Hideghon. 😉

  “A könyvek története szerint teljesen másként mesélték a dolgot, ugyanis abban a történetben a Mások királya nem más, mint az Éjjeli Őrség 13-ik parancsnoka”

  Azt nem írja a könyv, hogy a Mások király lett volna.

  “A sűrűsödő homály Öreg Nan újabb történetét juttatta Bran eszébe, az Éjkirály legendáját. Ő volt az Éjjeli Őrség tizenharmadik vezetője – mesélte az öregasszony -, félelmet nem ismerő harcos.
  – És éppen ez volt a legnagyobb hibája – tette hozzá Öreg Nan -, mert a félelmet mindenkinek ismernie kell.
  Egy asszony okozta a végzetét, egy asszony, akit a Fal tetejéről pillantott meg. A bőre fehér volt, mint a hold, a szeme kék, mint a csillagok. Semmitől sem tartva utánaeredt, elkapta és magáévá tette, bár a bőre hideg volt, mint a jég, s amikor nekiadta a magját, a lelkét is odaadta vele.
  Visszahozta Éjvárba, királynévá nyilvánította, saját magát királlyá, különös boszorkányságokkal pedig Felesküdött Testvérei akaratát is az övéhez hajlította. Tizenhárom éven át uralkodtak, az Éjkirály és halott asszonya, míg Deres Starkja és a vad Joramun össze nem fogtak, hogy megszabadítsák az Őrséget a rabságból. A bukása után, amikor rájöttek, hogy áldozatokat mutatott be a Másoknak, az Éjkirály minden írott nyomát eltüntették, s nevének puszta említését is megtiltották.
  – Van, aki szerint egy Bolton volt – fejezte be a történetet Öreg Nan. – Mások szerint Skagos Magnarja, megint mások azt állítják, hogy Umber, Flint vagy Norrey. Néhányan egyenesen azt akarják elhitetni veled, hogy Falábú volt, akik a Medve-szigetet uralták a vasemberek megérkezése előtt. Egyik sem. Stark volt, annak az embernek a fivére, aki a vesztét okozta. – Ilyenkor mindig megcsípte Bran orrát. A fiú ezt sohasem fogja elfelejteni. – Deres Starkja volt, ki tudja? Talán éppen úgy hívták: Brandon. Lehet, hogy éppen ebben a szobában aludt, ebben az ágyban…”
  “Az Éjkirály a nap fényénél egyszerű ember volt, mondta mindig Öreg Nan, de az éjszakát ő uralta.”

  Amúgy nekem nagy csalódás volt (mint sok minden más is) a sorozatban a Mások, meg a szereplésük. Nem mondom, voltak jó jeleneteik, de a könyves változat jobb sztem. Meg zavarnak ezek az újítások, hogy az erdő gyermekei hozták őket létre, meg hogy Craster kölykeiből Másokat varázsolnak. Én azt hittem a köünyv alapján, hogy azokat a gyerekeket megeszik, vagy vmi kultikus módon feláldozzák. Meg ez az Éjkirály csóka is a sorozatban. Hát várom már nagyon a következő könyveket, hogy ezeket tisztába tegye, meg amúgy is. Siethetne kicsit az öreg!