Tapló Télapó 2 filmkritika – A Télapó még mindig a régi

Fecske "> Fecske | nov 24 - 15:01 | Kritika | Nincs hozzászólás


A Tapló Télapó 13 évvel ezelőtti bevonulása átütő erejű volt, Billy Bob Thornton elzüllött Mikulása képes volt a Karácsony minden illúzióját szórakoztató módon hidegebb éghajlatra száműzni, a folytatása pedig egyszerre hideggel és meleggel is szolgál a nézője számára.

 

A készítők háttérbe szorították ezúttal a taplóságot, hiszen a Mikulás is megfárad egyszer és megpróbáltak minden lehetőséget megadni neki, hogy életét a vakvágányról leterelje. Sikerül neki? Akarjuk, hogy sikerüljön neki? Azt leginkább nézője válogatja…

mv5bmjaxode0mze3n15bml5banbnxkftztgwmdu5mtu3ote-_v1_sy1000_sx1500_al_

Willie, kedvenc alkoholista Mikulásunk élete továbbra is kész csőd, bánatát pedig azóta is alkoholba és kurvákba folytja, amikor azonban tűréshatárán túl megy elzüllött élete, döntenie kell, hogy újra betársul régi cinkosa, a törpe Marcus mellé – aki most szabadult a börtönből -, vagy fejét inkább a sütőbe dugja. Ahogy az idő eljárt a szereplők feje felett, a tét emelkedik, mindenki egyre aljasabb és féleszűbb lesz, amibe teljesen beleillik Kathy Bates karaktere, mint Willie anyukája és ha hisszük ha nem, mellette fia minden visszataszító jellegzetessége megszépül. Az igazi érzelmi töltetet Brett Kelly Thurman Mermanje hordozza magában, aki méretben hatalmasat nőtt, naivitásával és életképtelenségével együtt. A legerősebb poénok hozzá kötődnek, a képbe még bemászik Christina Hendricks, akinek szerepe azonban eléggé következetlen és kiegyensúlyozatlan a történet alakulásával, de mit is várunk ezektől a karakterektől egy filmben, amiben mindenki valamilyen függőséggel kezeli lelki defektjeit.

mv5bmtuxnzm4ndixnf5bml5banbnxkftztgwnzm1mdizmdi-_v1_sy1000_cr0014991000_al_

A színészi játék teljesen hozza az elődje szintjét, akinek akkor működött, annak most is fog, azonban poénok terén a film kicsit befásult és ahelyett, hogy random, különös akciókat látnánk, inkább csak káromkodás és a káromkodások kontrázása viszi a cselekményt előre. Mivel szereplőink fő motivációja, hogy egy jótékonysági szervezetet raboljanak ki, érthető miért ez az életuntság. A film mégis nagyszerűen operál azokkal az elemekkel, amik az első részt megszerettették velünk, rengeteget reflektálnak az előzmény történéseire és ha nem is szárnyalják túl, de megpróbálták ezeket új köntösbe bugyolálni, persze mindez nem nagy érdem, hiszen volt a legkevesebb, amit elvárhattunk a második részétől.

mv5bmtc5mtcymjkznf5bml5banbnxkftztgwmzq3nzq0mdi-_v1_sy1000_sx1500_al_

A történet tehát nem hordoz magában hatalmas csavarokat, sőt erősen mellőzi is őket, a jól megismert standardekkel dolgozik, de ez vajon tényleg akkora baj? Nem feltétlenül, mivel Willie csupán elszenvedője életének, az események rángatják jobbra-balra, míg ő félrészegen próbálja adni a józan elméjűt – ameddig újra szabadon le nem ihatja magát. A történetben végre akad egy pozitív erő, mely talán kirángathatja ebből a lélektelenségből, azonban előbb szembe kell néznie a múltjával és életében először felelősséget vállalnia azért és azokért, akikről két feles között nem feledkezik meg.

mv5bmtywodq2ndu0ov5bml5banbnxkftztgwmji3mdizmdi-_v1_sy1000_sx1500_al_

A Tapló Télapó 2 egy tipikus hollywoodi folytatás, azoknak minden hibájával (és kevéske előnyével), míg a poénok kimerültek, még mindig képesek visszahozni a több mint egy évtizedes emlékeket, a filmnek pedig ez a legnagyobb érdeme – az elődje. Hiszen minden, és mindenki akit megismertünk, az végre elnyeri méltó büntetését vagy éppenséggel jutalmát (ezek közül a karakterek közül nem egyszerű eldönteni kinek mi jár), de a szokásos happy end helyett, melyet Willie állandóan emleget, a szereplőink utat kapnak ahhoz, hogy életüket normális pályára tereljék, karácsonyi kívánságnak pedig ennél többet nem is kaphatnának, mint a tiszta lapot.

Ha valaki karácsonyra ezt várta a legjobban ajándékként, akkor jobb ha időben bontja fel, mivel Willie és társai újabb kalandja, ha nem is szárnyalja túl az első részt, az ünnepek közeledtével talán kitisztul előttünk, hogy a készítők miért akarhatták egy realisztikus, és ominózus érzelmi töltetű befejezéssel elengedni kedvenc, megfáradt és alkoholista Mikulásunkat.

Ezt figyeld!:
  • • Ha azt hitted, hogy Willie sorsa borzalmasabb vizekre nem juthat, csak figyelj!
  • • Az utalások az első film eseményeire nosztalgikus állapotba juttathatják az embert!
  • • Az érzelmi tetőpont, amit Thurman okoz, valami szokatlan emberséget csempész ebbe a kálváriába!
65
százalék
=Tapló Télapó 2 filmkritika – A Télapó még mindig a régi Rating: 65 out of 100