A szüfrazsett (Suffragette) – Ismertető

Frankie | máj 12 - 19:13 | Hírek | 2 hozzászólás


A szüfrazsett mozgalom 1912-es londoni megmozdulásainak közepébe csöppenünk a film segítségével. Az eseményeket a főhősnő, Maud Watts (Carey Mulligan) élete és mindennapjai szemszögéből láthatjuk, a film hitelesen engedi láttatni a korabeli társadalom felépítését, a valódi elnyomás minden velejáróját. Spoileresen mesélünk a történet drámaiságáról.

Maud egy átlagos munkásosztálybeli családanya, aki egy mosodában élte egész életét. Fáradtnak, megviseltnek és mérhetetlenül szomorúnak láthatjuk, mégis társaihoz képes szerencsésebbnek mondható, habár fiatal kora ellenére már sokat megélt, amint az a filmből szép lassan ki is derül. A mosoda vezetőjének minden szempontból kiszolgáltatva tölti napjait, már gyerekkora óta, amikor egy mosodai balesetben elveszítette édesanyját. A szexuális zaklatás és fizikai bántalmazás mindennapos. A film nagyon hitelesen mutatja be egy dolgozó nő életét, mentes minden pátosztól és sallangtól. A szüfrazsett mozgalomtól igyekszik magát távol tartani, mégha kezdetektől érdekli is a tevékenységük. Az egyik fő szervezővel, Edith-tel (Helena Bonham Carter), a helyi gyermekorvossal is megismerkedik, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy férje támogatja mozgalomban való tevékenységét.

03-suffragette-movie

Véletlenek összjátéka és kiváncsisága juttatja el Maudot egészen a parlamentig, ahol képviselők előtt tanúskodhat, és elmondhatja, miért lenne fontos a nők szavazati joga mellett dönteniük. Az élmény bátorsággal és eufóriával tölti el, amellett, hogy fél tettei következményeitől egy férfiak által uralt és irányított társadalomban, ahol maximálisan ki van szolgáltatva: sok a veszíteni valója. A családban a férfi a feltétel nélküli döntéshozó, ez pedig minden vitán felül áll Maud világában. A parlamenti beszéd után minden utcai rendezvényen megjelenik, például Emmeline Pankhurst beszédét is meghallgatja, akit az Oscar-díjas Meryl Streep alakít. Többször börtönbe kerül, s egy ilyen alkalommal találkozik a szüfrazsettekkel foglalkozó nyomozóval (Brendan Gleeson), aki egy nagyon érdekes karaktere a történetnek. Megtestesíti mind az ellenséget, mind a szimpatizáns férfit egy személyben. A karakter maga sem igazán képes megbirkózni ezzel az ellentmondással, amit képvisel, mégis amellett, hogy üldözi a mozgamat, igyekszik a maga módján segíteni ezeken a kiszolgáltatott nőkön, akik óriási kockázatot vállalnak.

LONDON, ENGLAND - APRIL 11: Actors (L-R) Anne-Marie Duff, Carey Mulligan, Helena Bonham Carter and Romola Garai keep warm during a break in filming of the movie Suffragette at Parliament on April 11, 2014 in London, England. This is the first time filming for a movie has been allowed in The Houses of Parliament. Suffragette is due for release in 2015. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)

Maud börtönbe kerülése után a dolgok rossz irányba fordulnak. Férje kirakja az utcára, ezzel elszakítva őt közös gyermeküktől.  A társadalom által megbélyegzett férj nevelő szülőkhöz adja a kisfiút, amiért Maud összetörik. Ám veszíteni való híján teljes odaadással vesz részt a mozgalom akcióiban, amelyek idővel egyre radikálisabbakká válnak. Végül egy minden eddiginél figyelemfelketőbb akcióra készülnek egy lóversenyen, ahol a király is megjelenik. Az akció majdnem meghiúsul, amikor váratlanul, társa és barátja a mozgalom zászlaját tartva a lovak elé veti magát. Maud egyedül marad ennek a szörnyűségnek a terhével. Ezzel a tragédiával azonban címlapra kerülnek és óriási támogatottságra tesznek szert.

Suffragette Official Trailer #1 (2015) – Carey Mulligan, Meryl Streep Drama HD

A szüfrazset temetése, aki feláldozta magát az ügy érdekében, demonstrációvá alakul, amelyről eredeti felvételeket láthatunk a film lezárásaként. Az alkotás fojtogató meghatottsággal hagyja magára a nézőt. Nagyon erős filmdráma, amely egy nagyon fontos korszakát mutatja be a nem is olyan távoli múltnak, amikor a nők másodrendűek voltak, és nem volt beleszólásuk saját életük folyásába.

  • Lord Dog

    Jó írás. Érdekes ebbe belegondolni férfiként. Meg hogy mennyire is érhetem meg és élhetem át. Biztos megnézem a filmet.

    • Frankie

      Örülök, hogy kedvet kaptál 🙂