The Star Wars Holiday Special filmkritika – Ehhez képest felüdülés a Sarlacc vermében kínok között lebomlaniA sci-fi univerzumának létezik egy alkotása, amely bebizonyította, hogy nem minden lesz siker, ami Star Wars. Mivel hamarosan debütál a Disney Star Wars univerzumának első spin-off darabja, a halálcsillag terveit ellopó Zsivány Egyesről, mi megtettük azt, amit az olvasóinknak ezután már nem kell: átmerészkedtünk a sötét oldalra és megnéztük a legelső mellékhajtását a galaxisnak, a Holiday Specialt. Az erő legyen velünk ezen a kegyetlenül kínzó úton!

Réges-régen, azaz 1978. november 17-én, zavar támadt a CBS csatorna adásában, melyet a Steve Binder rendezte óriási filmtörténelmi bukás, a The Star Wars Holiday Special TV-filmje váltott ki. A nézhetetlen kategória élharcosa olyan rossz lett, hogy majdnem teljesen hazavágta a kultikus űropera diadalittas előremenetelét. A Frankensteint játszó stúdió szörnye viszont a nem titkolt feladata helyett, hogy az Egy új remény és a Birodalom visszavág közötti időben is a rajongók fejében tartsa a suhogó fénykardok hangját és a Halálcsillag szétrobbanásának látványát, önálló életre kelt és megfékezhetetlenné vált, amely majdnem a Star Wars nevébe került. Azóta érdekes módon a szubkultúra részévé avanzsált, a rajongók számára fájóan ostoba karácsonyi kiadás minőségét pedig mi sem jelzi jobban, mint hogy összesen egyetlen egyszer került adásba az Egyesült Államokban, amely péntek este nyolckor 13 millió gyanútlan nézőt ingatott meg az űrkalandba vetett hitében. A stúdió felismerve szörnyű tettük következményeit igyekeztek meg nem történtté tenni Csubakka családjának kálváriáját és ezt követően soha többé nem került képernyőre vagy otthoni kiadásra VHS-en illetve DVD-n.

Lucas saját kezűleg semmisítette meg a kópiákat

A kópiáit a legendák szerint maga George Lucas semmisítette meg a puszta két kezével. De végül fordítva sültek el a törekvések és ez a hirtelen tűzoltás tette igazán ismertté. C-3PO megformálója, Anthony Daniels tökéletesen rátapintott a „sikerének” titkára: „A szörnyű Holiday Special azért különleges, mert senki sem beszél róla.”. A kíváncsiságot felcsigázó városi mende-mondák miatt és az internet megjelenésével nagy bánatunkra manapság bárki számára elérhető ez a retinaégető filmnek nevezett mozgóképek halmaza, és bár az erő legyen azzal, aki mazochista módon végig szenvedi a másfél órás játékidőt, mégis megkerülhetetlen a Star Wars-kánon szempontjából. Egyrészt azért, mert nem a Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet lesz az első kis mellékhajtása a franchise-nak. Bizony, hivatalosan ezt a címet a Holiday Special birtokolja – bár érthető okokból a kánonból azóta törölték -, de ami végképp levakarhatatlanná teszi a a sci-fi műfaj megújítója hátáról, az Boba Fett népszerű karakterének bevezetése volt, aki a későbbiekben jelenik majd meg az eredeti trilógiában. Filmtörténetileg tehát a készítők sikeresen szembeköpték a Star Warst és közben még arról is gondoskodtak, hogy véletlenül se lehessen megkerülni alkotásukat. Kedves kalandvágyó olvasók következzék az utazás a galaxis legelviselhetetlenebb kis szegletébe, ahol az előzménytrilógia kínos pillanatai Jar Jar Binks-estül együtt is igazi mesterműnek hat.

Tényleg azt hiszed végig tudod nézni?

Ezt csakis egy zacskó kokainnal karöltve lehetett tető alá hozni

Nathan Ravin az AV Club újságírója nem hiába nyilatkozott úgy a filmmel kapcsolatban, hogy nincs arról meggyőződve, mindezt nem egy zacskó kokain társaságában írták és rendezték meg. Az első spin-off legjobb ötletének ugyanis azt találták a készítők, ha a Vukik mindennapjaiba kalauzolják el a nagyérdeműt. A történet szerint Han Solo és Csubakka éppen a Kashyyykra tartanak, hogy megünnepelhessék az Élet Napjának nevezett, hálaadásra hasonlító ünnepet. De útközben meggyűlik a bajuk a birodalmiakkal, így küzdelmeik helyett rögvest áttérünk Csubi apja, felesége és fia otthonába, ahol végigkísérhetjük a Szomszédokba beillő, harácsolásokkal teli izgalmas hétköznapjaikat.

Szomszédok, avagy a Vukik mindennapjai

Merthogy a Special Holiday nagy részében Vukik üvöltözést hallgatjuk, de ha ez nem lenne elég idegesítő olyan cselekedetek között teszik mindezt, melyektől biztosan sokkot kapunk. A pornót bámuló Csubakka apját, a TV-ből szakácsleckéket tanuló szőrös feleségét és a kislurkót, aki ha nem éppen a saját életét veszélyezteti, akkor hologramokat bámul, legszívesebben kivégeznénk. De a nézők idegein való táncolás itt még közel sem ér véget, és miután magunkhoz térünk, jön a következő Csubakka méretű pofon: a készítők a film főszereplőit is belerángatták az agymenésükbe. Kisebb cameo szerepekben felbukkan többek között Han Solo, Csubakka, Leia, Darth Vader és a súlyos balesetéből éppen felépülőfélben lévő, így 20 kilónyi elképesztően gagyi smink alatt rejtőző Luke is. Ezen a ponton már biztosra vesszük, a Holiday Special egyetlen célja, hogy kiirtson bennünk mindent, amiért a Star Warst, Star Warsnak tartjuk. Az eddig hősként tündöklő példaképeink száját égetően kínos mondatok hagyják el, melyek semmitmondó bölcsességekkel tuningolva a szeretetről prédikálnak, egy olyan vizuális környezetben, ahol a festett hátterekkel és az ócska díszletekkel semmibe veszik Az új remény úttörő technikai megvalósításait. Így vánszorgunk a cselekményben elméletileg előrefelé, csakhogy a film első háromnegyedében konkrétan semmilyen érdemi dolog nem történik. Ekkor konstatáljuk, egy Vuki valóságshow örök körforgásába kerültünk. Aztán hirtelen kopogtatnak a rohamosztagosok és átcsap egy túszejtésbe a történet, ugyanis lázadók után kutatva ráébrednek, hogy Csubi családjához sikerült bemasírozni. Persze amíg kedvenc szőrcsomónk mit sem sejtve bele nem sétál a csapdába, a Birodalmiak unaloműzőként behuppannak a tévé elé. Nehogy már unatkozznak! De az igazi megpróbáltatás még mindig hátra van és bár egy röhejes Solo kontra katona pár másodperces küzdelmét követően kapunk egy Wilhelm-sikolyt, jön a végső agypusztítás. Carrie Fisher amolyan szektához hasonló gúnyában társaival éneklésbe kezd John Williams dallamaira, ezzel kívánva kellemeset a megviselt nézőknek.

Boba Fett első felbukkanása a képernyőkön

Mindezek ellenére mégis fontos megemlíteni az animált szegmenseket, melyekben először bukkan fel a kultikus Boba Fett karaktere, talán ez az egyetlen eleme a filmnek, amelybe nem lehet belekötni és a hírénél is rosszabb filmet valamennyire kompenzálni képes. David Hofstede író még így is a Mit gondoltak ezek?: a 100 legostobább események a televíziózás történetében címet viselő könyvében az első helyre sorolja a Holiday Specialt és a valaha volt legrosszabb két órányi televíziózásnak tartja. Azzal a ténnyel pedig nem tudunk vitába szállni, hogy Anakin Skywalkerhez kegyesebb volt a sors a Mustafar bolygón, mint a Holiday Special a nézőjéhez.

A rajongók számára a Holiday Special legalább annyi álmatlan éjszakát okoz majd, mint a várva várt második spin-off, a Zsivány Egyes premierjének eljövetele, aki pedig minden óva intésünk ellenére úgy érzi, hogy csak azért is megnézi, az készüljön fel az emészthetetlenségére és a saját alapanyagának mérhetetlen gyalázására. Ahogy George Lucas is mondta a filmmel kapcsolatban, csak egyet tehetünk: „Ez egy olyan dolog, ami már megtörtént és ezzel együtt kell élnünk.”.

Ezt figyeld!:
  • • Ha a kíváncsiságod győzött, akkor az összetörő rajongásod darabjait!
  • • Mark Hamill kábult fejét, minden ami a Holiday Special, benne van a tekintetében!
  • • A vízfestékkel megálmodott Kashyyyk bolygójának "pazar" látványvilágát!
2
százalék
=The Star Wars Holiday Special filmkritika – Ehhez képest felüdülés a Sarlacc vermében kínok között lebomlani Rating: 2 out of 100