A sorozat és a mozitörténelem 6 híresen rossz tanára, akiktől jobb ha nem kapsz leckétHamarosan véget ér a nyári szünet, így a fiatalabb olvasóink vállán már ott nehezedik a nyomasztó érzés: hamarosan elkezdődik az új tanév. De legyél akár gyerek vagy felnőtt, ha visszatekintesz az iskolapadokat koptató éveidre, abban egyetérthetünk, hogy nincs is annál reménytelibb pillanat, amikor egy új tanár sétál be a tanterembe. Ilyenkor elönt minket a remény, hogy talán elviselhető lesz az előttünk álló hosszú hónapok sora. Ugyanakkor egy feszültséggel teli élmény mindez, pontosan úgy, ahogy a legtöbb krétát ragadott TV karakter számára is.

Az alábbiakban összeszedtük a hat legrosszabb tanárokat a televíziózás történetéből, melyek között akadnak zavarodott személyiségek vagy éppen tébolyodottak és a legrosszabbak, a kettő keverékei. Őket elnézve hálásak lehetünk, hogy egyiküknek sem kell az óráit végigülnünk. De lássuk a szörnyű oktatók hat legjobbját!

This image released by AMC shows Walter White, played by Bryan Cranston, teaching chemistry class in a scene from the pilot episode of "Breaking Bad." The series finale of the popular drama series aired on Sunday, Sept. 29. (AP Photo/AMC, Doug Hyun)

Walter White, a kémiatanárok büszkesége – Breaking Bad

Félreértés ne essék, a Bryan Cranston alakította Walter White sohasem akart igazán tanár lenni. Csak miután idő előtt eladta a Gray Matter Technologies részvényeit (társalapítója volt), melyek a későbbiekben közel 1,5 milliárd forintot értek, kénytelen volt a jövő generációját kémiából okítani. Az ebből fakadó állandó keserű szájíze és a pesszimizmusa miatt sohasem élvezte a tanárkodást annyira, mint magát a tudományt. Éppen ezért, mint oktató egyesre tudnánk értékelni, ugyanakkor az általa megalkotott rendkívüli tisztaságú metért jár neki a jeles osztályzat.

maxresdefault (1)

Mr. Garrison, a bizarr példák tárháza – South Park

Herbert Garrison (vagyis néhány szezon erejéig Janet Garrison) vitathatatlanul az egyik legrosszabb ember az amúgy is elmebeteg város lakói között. A szexuálisan deviáns, súlyos személyiségi problémákkal küszködő általános iskolás tanárhoz hasonló nevelőt ritkán lát az ember, még a TV képernyőin is. Óráiba imádja bevonni a bizarr, értelmetlen popkultúrális utalások tömkelegét, hogy ezzel teljes káoszt teremtsen a gyermekek fejében. Ha pedig valamelyik kis harmadikos lurkó teljesen értetlenül reagál az órán feltett kérdésére, akkor nem riad vissza a dühkitörések közepette elszórt káromkodásoktól sem.

edna-krabappel

Mrs. Vadalma, a reményvesztett – A Simpson család 

Edna Vadalma a Springfield-i Általános Iskola állandó tagja volt a tanári karnak, mindaddig, amíg 2013-ban megszólaltatója Marcia Wallace sajnálatos módon elhunyt. Ekkor A Simpson család ugyanis megható búcsút vett a sorozat szerves részét képező karaktertől.

Bart búcsúja kedvenc idegesíteni való tanárától:

De talán a diákok azóta több tudást tudnak magukba szívni, hiszen az alkoholista, láncdohányos negyedik osztályos tanítót nem igazán inspirálta a fiatalok formálása. Bár eredetileg tényleg tágra nyílt szemű, reményekkel teli, optimista fiatal oktatóként érkezett Springfield városába, a cselekmény előrehaladtával fokozatosan csúszott le a leejtőn, ahol már az a maradék zseninek számító fiatal sem számított neki, akik önmaguktól értek el tudományos sikereket. A Fox ikonikus sorozatában töltött idejének vége felé Mrs. Vadalmát sokkal jobban foglalkoztatták a szerelem és az önmegvalósítás kérdéskörei, mint a Springfield-i ifjoncok helyes útra terelése.

whiplash

Dr. Terence Fletcher, a különdíjas, kategória alkotó szemétláda – Whiplash

A J.K. Simmons által életre keltett Dr. Terence Flatcher,  a rangos Schaffer Konzervatórium rettegett zenetanáraként listánk kakukktojásának számít. Az energikus teljesítményéért megérdemelten Oscar-díjjal jutalmazott Simmons karakteréről egyszerűen képtelenség eldönteni, hogy a legjobb vagy legrosszabb tanárok közé sorolandó. Ugyanis Fletcher mind fizikailag, mind verbálisan erősen bántalmazza diákjait, ha kell akkor attól sem retten vissza, hogy egy hamis hang miatt széket vágjon az illetőhöz vagy közelről a képébe röhögjön miután megtörte azt. Mégis miközben a film betekintést ad az őrült és maximalista oktató fejébe, máris nem tűnik annyira elvetendőnek a mondanivalója. Filozófiája szerint nem elég a maximum, sokkal mélyebb rétegekből kell előbányászni azt a “tehetséget”, melytől mindenkinél jobbá válhatunk.- a kérdés csak az, hogy mindez megéri-e a sok szenvedést és megaláztatást, amivel az a folyamat jár. Ezt mindenki döntse el saját maga, abban viszont egyetérthetünk, hogy a tanár-diák kapcsolatát ennyire intenzív és lebilincselő módon ezelőtt még nagyvásznon nem ábrázolták.

mgid-ao-image-mtv

Dolores Umbridge, a régi vágású  szadista – Harry Potter és a Főnix Rendje

Roxfort falai között nincs diák, aki ne azért imádkozna, hogy véletlenül se Mrs. Umbridge-nál tanulja a sötét varázslatok kivédését. A testi fenyítést előszeretettel alkalmazó, rosszindulatú, hataloméhes oktató igen kreatív képes lenni, ha büntetés kiszabásáról van szó. Harry Potternek egy olyan pennával kellett egymás után sokszor leírni, hogy “Hazudni bűn”, mely az írott szöveget a kezébe véste. Mindemellett a diákok tanagyag elsajátítását is mesterien szabotálta: mivel ő maga sem ismerte a varázslatokat, így kizárólag a magolást részesítette előnyben.

201605-watn-extra-ben-stein-1-949x534

Ben Stein, kinél a tanóra sosem ér véget – Meglógtam a Ferrarival

“Bárki, valaki, kitudja?” Néz reményvesztetten a közgazdaságtan tanár a padokban ülő lázadó fiatalokra. A búgó, monoton hangjával bátran nevezhetjük minden idők legunalmasabb oktatójának, akinek előadásán ülve ember legyen a talpán, ha megérti a világválság kedvezőtlen hatásainak megoldási kísérleteit. A félbeszakíthatatlan Stein azzal sem könnyíti meg hallgatóságának feladatát, hogy a kérdés felénél járva azonnal meg is válaszolja azt. Ha ebből bárki érthető és felhasználható jegyzetet képes kreálni, az a buktatókkal teli szerződéseket is könnyed olvasmánynak tartja majd. Bár Ben Stein a karrierjét beindító filmben nem jutott sok szerephez, őt hallgatva, mintha egy időhurokba kerülnénk, melyben úgy érezzük ennek sosem lesz vége. A diákok arckifejezése nemcsak megfizethetetlen élmény, de jól tükrözi a hírhedten egysíkú tanár stílusát is.