Pilot: BakelitLemaradtál a hetvenes évek drog, szex és rock and roll életérzéséről vagy már nem emlékszel rá, mert te magad is végig „szórakoztad”? Akkor most itt a lehetőség, hogy Scorsese és Jagger vezetésével újból átéld mindezt.

Nos, az HBO legújabb sorozata, a Bakelit (Vinyl) a könnyűzenei történelem legizgalmasabb korát igyekszik minél hitelesebben bemutatni, azt az időszakot, amikor a ’70-es évek elején a rock műfaj fölött sötét felhők kezdtek el gyülekezni hála a punk, disco illetve a hip-hop forradalmának köszönhetően. Martin Scorsese és Mick Jagger produceri párosa már nagyon régóta küzdött azért, hogy az eleinte mozifilmnek készülő, majd sorozattá avanzsáló ötletük végre megvalósulhasson, de erre most nem térnék ki, mert egy előző cikkünkben alaposan kiveséztük mindezt, melyet itt megtaláltok. És bár felemás szájízzel távoztunk a majdnem két órás pilot végeztével, mivel kissé vontatott, néhol szájbarágós, de az euforikus, LSD-vel felturbózott hangulatot képes megragadni, amely e kor szellemének az alapja.

MV5BMjE2MjM3NTU0N15BMl5BanBnXkFtZTgwNjExNDE5NzE@._V1__SX1303_SY547_

A zenei éra fokozatos átalakulását pedig honnan, ha nem New Yorkból követhetnénk végig Richie Finestra (Bobby Cannavale) oldalán, akinek lemezkiadó cége éppen a csőd szélén áll. De szerencséjére akad egy német Polygram nevű vállalat, aki örömmel felvásárolná tőle. A bibi csak ott van, hogy ehhez különböző trükkökkel fent kell tartani a látszatot, miszerint az American Century Music egy kincsesbánya. Richie kokainmámoros ügyvédeivel és társaival mindent megtesznek ennek érdekében, sőt, ha a Led Zeppelint sikerülne leszerződtetniük, minden problémamentesen lezajlana. De hát a lemeztemetőnek is csúfolt kiadó számára nemhogy fogynának a gondok, hanem egyre csak jönnek és jönnek….

MV5BMTA5ODgwMTU0NTJeQTJeQWpwZ15BbWU4MDcwMTQxOTcx._V1__SX1303_SY591_

Scorsese és Jagger nem titkolt szándéka volt, hogy egy olyan korrajzot alkossanak, mely már dokumentarista jelleggel nem csak a zenei trend átalakulását veszi górcső alá, hanem a lemezkiadók piszkos kis trükkjeit, a bandákkal való viszonyukat és módszerüket, mindezt mindenféle szépítés és elsumákolás nélkül. A Bakelit legnagyobb erőssége pedig pontosan ez volna, a Scorsesetől megszokott aprólékossággal építi fel a múlt világát, gyakran filmbe illő jelenetekkel és beállításokkal, narrálással, sőt, a szemfüles filmrajongók a pilot epizódban még a méltán hírhedt Taxisofőrben fel nem használt vágóképeket is felismerhetik. És miközben megtapasztaljuk a ’70-es évekkel járó, teljesen hétköznapi tevékenységnek minősülő drogfogyasztási szokásokat, mely nélkül a stúdiók világában egyszerűen nem lehetett létezni, – pont úgy, mint manapság mobiltelefon nélkül – betekintést kapunk az előítéletes társadalom képébe is, abba, hogy egy fekete bőrű zenészből miként csináltak bohócot és ha valami nem tetszett neki, akkor rabszolgamódjára miként büntették meg. És eközben felcsendülnek a Led Zeppelin, Black Sabbath vagy a New York Dolls számai, melyek kétségkívül maximumra járatják a hangulatot.

És ezt a szereplők is baromira élvezik. Bobby Cannavale hitelesen és láthatóan nagy odaadással kelti életre a semmiből felkapaszkodott lemezkiadó cég tulajdonosát, aki egy ideig tiszta életet próbált élni. A mellékszereplők terén sem lehet okunk a panaszra, emlékezetes figurák egytől egyig és bár Mick Jagger fia, James kulcsfigurát tölt be a történetben (ő képviseli az új zenei irányt) a pilot részben csak egy-egy jelenet erejéig mutathatta meg, hogy milyenek is az igazi punkok, remélhetőleg a továbbiakban sokkal több mindent is kihozhat majd a szerepéből.

MV5BMTcxMzc2OTk3MF5BMl5BanBnXkFtZTgwNTAxNDE5NzE@._V1__SX1303_SY547_

A Bakelit jó humorú, erős atmoszférájú nyitánya ígéretesnek tűnik, melyben látszik, hogy Jagger, aki még valamennyire emlékszik erre az időszakra (ez csúnya volt), képes volt ügyesen belecsempészni mindazt, amit mi átlagemberek sosem láthattunk: a színfalak mögött meghúzódó okokat és trükköket, melyekkel a feltörekvő bandáknak kell szembenézniük. És bár Richie narrálása helyenként szájbarágóssá teszi mindazt, amit látunk, mivel gyakran semmit nem tesz hozzá és van, hogy a filmszerű megközelítés, amely a tökéletes atmoszféra alappilléreként szolgál, vontatottá és unalmassá teszi a cselekményt. Amondó vagyok, hogy a későbbiekben felpörögnek az események, már csak a pilot lezárását is elnézve és a valódi ’70-es évekbeli mélyre ásás ezután kezdődik el igazán. Minket ugyanis sikerült meggyőznie és biztosan követni fogjuk Richie stresszel és ütős zenékkel teli mindennapjait. Addig is elő a bakelitlejátszókkal és tessék hangolódni a hétfő esti premierre!

  • andrej

    Itthon majd csak este nyolckor adják az első részt, de az HBO GO-n már fent van 😀
    108 perc, és regisztráció meg előfizu nélkül megnézhető: http://bit.ly/bakelit-1×01