Meghalt Carrie Fisher, a Star Wars sztárjaCarrie Fisher a Star Wars Leia hercegnője 60 éves korában elhunyt, halálát szívmegállás okozta. Carrie Fisher még december 24-én lett rosszul egy Londonból Los Angeles-be tartó repülőgépen, melyen súlyos szívinfarktust kapott, a légzése is leállt, majd újraélesztették. A gép leszállását követően kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotát. Carrie Fisher halálának hírét “mély szomorúsággal” a családja közölte – írja a BBC.

A részvétnyilvánítások is megkezdődtek (bővebben a hivatkozásra kattintva), elsők között Mark Hamilltől, aki egyszerűen csak annyit tweetelt, hogy “erre nincs szó”:

 

Carrie Frances Fisher 1956. október 21-én született Eddie Fisher énekes és Debbie Raynolds színésznő gyermekeként, aki Gene Kelly partnere volt az Ének az esőben című musicalben.

Carrie Fisher Tom Hanks-el az Ami sok, az sokk című film egyik jelenetében 1989-ben

Első színészi szereplése az 1973-as Irene című Broadway-darabban volt, melyben édesanyja oldalán állt színpadra. Első filmes szerepét 1975-ben kapta meg, a Hal Ashby rendezte Sampon című romantikus vígjátékban, olyan sztárok oldalán, mint Goldie Hawn vagy Lee Grant.

Rá két évre a Csillagok háborúja meghozta számára a világhírnevet, Leia Organa hercegnő szerepét ezt követően még háromszor játszotta el a nagyvásznon a Birodalom visszavágban, A jedi visszatérben illetve a tavaly bemutatott Az ébredő Erőben.

Carrie Fisher A jedi visszatér című Star Wars filmben

Az 1980-as években feltűnt Dan Aykroyd – akivel rövid ideig jegyben is járt – és John Belushi kultikus darabjában, a The Blues Brothers – A blues testvérek jazz és blues zenés őrületében, melyben a visszautasítást nem tűrő exbarátnő, Camille-t keltette életre. A későbbi években olyan világsztárokkal játszott együtt, mint Tom Hanks, a Magas barna férfi felemás cipőben darabban, felbukkant Woody Allen 1986-os vígjátékában, a Hannah és nővéreiben.

Carrie Fisher az 1980-ban bemutatott The Blues Brothers-ben

Tehetségét íróként is kamatoztatta, 1987-ben jelent meg első, önéletrajzi ihletésű azonnal bestsellerré váló regénye, a Képeslapok a szakadék széléről, melynek forgatókönyvé adaptálásáért 1991-ben BAFTA-díj jelölést kapott. 1990-ben a Columbia Pictures megfilmesítette a Postcards from the Edge című novelláját Meryl Streep főszereplésével. A könyvből színpadi előadás is született. Érdekesség, hogy ezen felül még négy regényt írt, melyek mindegyike felkerült a New York Times bestseller-listájára.

1983-ban feleségül ment Paul Simon zenészhez, akinek Rene And Georgette Magritte With Their Dog After The War című klipjében is szerepelt. Rá egy évre el is váltak egymástól, de Carrie-t annyira megviselte a dolog, hogy mély depresszióba zuhant, alkoholista lett és drogozni kezdett. A videoklip, melyben szerepelt:

A 2000-es években felbukkant kisebb szerepben Kevin Smith Jay és Néma Bob visszavág komédiájában, melyben apácaként jelent meg, 2005-től kezdve pedig a Family Guy Angeláját (Peter Griffin főnöke) szólaltatta meg egészen 2011-ig.

Gyermeke, Billie Catherine Lourd 1992-ben született meg Bryan Lourd TV-s személyiségtől. Lánya szintén a színészi pálya felé kacsintgat és Carrie mellett szerepelt Az ébredő Erőben.

A három generáció, balról jobbra: Carrie Fisher, anyja Debbie Reynolds és lánya Billie Lourd 2011-ben egy aukción

 • DeckJaniels

  Édes Istenem…. :(((((

 • Horváth Viktor

  Tom Hanks-el az “Ami sok, az sokk” című filmben szerepelt. Nyugodjék békében.

  • Köller Kristóf

   Illetve előtte a Magas barna férfi felemás cipőben filmben játszottak együtt 1985-ben. 🙂