Legendás állatok és megfigyelésük filmkritika – Ez a bőrönd Roxfortnyi varázslattal van töltveJ. K. Rowling 5 évvel az utolsó Hary Potter filmet követően kinyitotta a Legendás bőröndjét, amely nemcsak hogy sötétebb és vészjóslóbb elődjénél/utódjánál, de varázslatosabb is. Göthe Salmander és furcsa lényei pedig garantáltan gondoskodnak róla, hogy még véletlenül se hasonlíthassuk össze őket az ifjoncokkal.

15 éve már annak, hogy a Harry Potter-filmek pálcástul, Roxfortostul amolyan piertotum locomotor bűbájjal életre keltették J. K. Rowling lapokra megálmodott varázsvilágát, mely elsőre akkora rácsodálkozásokat okozott számunkra, mint a legújabb mágikus történetben Jacob Kowalski muglinak, amikor egy szerencsétlen véletlen következtében Salmander különleges lényekkel teli bőröndjét elcseréli a sajátjára. 5 évvel az utolsó Harry Potter darabot követően az írónő ismét megpróbálta ezt a csodát és mágiát megadni számunkra a Legendás állatok és megfigyelésükkel. Sikerült-e neki? Nem. Ez baj lenne? Közel sem, sőt inkább becsülendő tőle! Ugyanis a már meglévő, alaposan bejáratott univerzumát felhasználva előállt egy sokkalta összetettebb és komolyabb társadalmi problémákra rezonáló cselekménnyel, mely az elmúlt 15 évben felnőtt rajongók számára igyekszik imponálni, miközben a frissen belecsöppenő újoncokat is lekötik a látottak.

mv5bnzk0ndiwmja5ml5bml5banbnxkftztgwmtkxmti1mdi-_v1_sx1777_cr001777744_al_

Pedig alaposan benne volt, hogy Rowling és a Warner a legendás állatok kültakaróját csak lenyúzni szeretnék, az előd sikerét kihasználva – és abból erősen táplálkozva –, még egy szérián keresztül csak a franchise hűséges muglijainak – elnézést, amerikában magnixok – arany Galleonjaira pályázva. A félelmeink teljesen jogosak voltak az olyan szertefoszlott ígéretek láttán, mint a nem lesz több Potter történet. Majd lett egy színdarab képében megjelenő folytatás, a Harry Potter és az elátkozott gyermek, aztán kiderült: a Legendás állatok és megfigyelésük mókás csenevész füzetéből film lesz, kapásból egy trilógia képében, majd mégsem, inkább 5 részre lesz szükség ennek az elmeséléséhez (és ki tudja meddig húzzák ezt a számot). Az sem hangzott túl mágikusan, hogy Rowlingék először tévedtek kitaposatlan ösvényre, hiszen a film mögött semmiféle könyv nem állt, így a közvetlen alapanyag hiánya rányomhatta volna minderre a bélyegét. De nem ez történt és mindezt a javára fordította, igaz az ismerős univerzumból táplálkozik a film, annak jól ismert, olajozott működését követi, ugyanakkor a határait feszegeti, így mintha frissnek és újnak tűnne.

A varázslat működik és az írónő illetve az utolsó négy Harry Potter filmet jegyző David Yates rendező még mindig tudnak meglepetést okozni. A roxforti kalandok családi moziként kezdését Yates 2007-től kezdve fokozatosan egyre sötétebb és komorabb világba vezette át, mely mostanra érte el a csúcspontját, így tulajdonképpen a Potter-sorozat előtt 70 évvel játszódó Legendás állatok és megfigyelésük spin-off ennek szellemi folytatásaként is aposztrofálható. Érettebb és összetettebb darab lett annál, amely bár a múltba merengő, ezzel remek hangulatteremtő 1920-as évek füstös, szürkés New Yorkjába kalauzol el minket, minden egyes épülete, a benne élő emberek, (és bőröndben bujkáló) lények a mai kor szellemiségének megfelelő problémáktól roskadoznak.

mv5bmjqxodexndu2nl5bml5banbnxkftztgwnziymti1mdi-_v1_sx1777_cr001777733_al_

„Nem a lények veszélyesek az emberekre, hanem az emberek a lényekre.” – fogalmazza meg találóan a szétszórt Göthe Salmander, amikor kiszökött állatkáit szörnyetegeknek bélyegzik, és Rowling előzménymeséjének létjogosultságát éppen az ehhez hasonló töltetek adják. Képes érdekes és releváns maradni azáltal, hogy a már-már horrorisztikus képi elemek mögött olyan aktuális társadalmi problémaköröket érint, mint a környezetünkben élő teremtmények óvása, vagy a korunk felett lebegő felsőbbrendűségből és faji kirekesztettségből fakadó veszélyek felvázolása, a Gellért Grindewald nevű, háttérben meghúzódó Führer-szerű figurával a középpontban.

mv5bmtgxndy1mjkyml5bml5banbnxkftztgwndiymti1mdi-_v1_sx1777_cr001777744_al_

De Yates talán a túlságosan is szöszmötölős felvázolás közben elveszítette a fonalat. Olyannyira igyekezett megalapozni a további folytatásoknak, hogy a film első felében még nem igazán sejlik fel miért is érkezett valójában Göthe New Yorkba, hogy a Varázslény-felügyeleti Főosztály vezetője miért settenkedik sötét sikátorokban titkos találkákra és a mágusok mitől rettegnek annyira. A viszályokat ráérősen alapozza meg, ennek következtében jószerivel másra már nem marad idő, ezzel a történet hézagainak kitöltésére hivatott szálak elsikkadnak vagy egy szempillantás alatt megoldódnak (Salmander meglógott rafinált lényeit például pillanatok alatt begyűjti, köszönhetően annak, hogy az utcán szembeköszönnek vele). Majd miután elhelyezte újdonsült figuráit a zsengének ható helyszínen és korban, a film második felében kezdenek magukra találni az elemek: teret kapnak az egyedi és szemet gyönyörködtető kreatív ötletek, kitisztulnak az okok mögött húzódó indítékok, persze csak módjával és óvatosan, hogy a későbbiekre is maradjon bőven meglepetés és varázslat. Varázslat, amelyek bemutatására és elmormolására már nincs szükség, hiszen hőseink érett felnőttek, inkább a rutinból fakadó pálcahasználatban hisznek, pont úgy, mint a rajongók. Majd egy pillanat alatt azon kapjuk magunkat, hogy az elvont magizoológus, a tátott szájjal csodálkozó mugli na és persze, a visszahúzódó, kicsit tutyimutyi nyomozó leányzó legalább olyannyira a szívünkhöz nőnek, mint Harry-Ron-Hermione triásza.

mv5bmta3ndq4odc0otbeqtjeqwpwz15bbwu4mdq1mjaxmday-_v1_sx1777_cr001777732_al_

Ebből fakadóan az is érthető, hogy a karakterek jellemének felfestésére szintén nem maradt túl sok idő. Eddie Redmayne a modernkori Noéként, akinek kopott bőröndjéhez képest a biblia szereplőjének bárkája csak egy kis csónak, ismét hozza a szemét forgató, különc alak figuráját. Ilyen világépítés mellett nem csoda, hogy csak a címbéli legendás könyvet megíró Salmander karakterének mélyebb ábrázolására futotta a készítőktől. Ahogy az sem meglepő, hogy Redmayne, a Mindenség elmélete és A dán lány után újból ugyan ahhoz a színészi eszköztárhoz nyúlt, amely kissé kezd unalmassá és helyenként zavaróvá válni. Az az Oscar-díjas előadó is érezheti mindezt, ugyanis ezúttal félgőzzel, furcsa – de jellegzetes – fejmozgásaival veti bele magát az átalakulásba. Szerencsénkre korántsem idegesítő a jelenléte, köszönhetően Rowlingék remek elképzelésének, miszerint többször háttérbe szorítják őt, a varázsvilágba frissen belecsöppenő nézők kalauzának számító Kowalski (Dan Flogler) javára, aki annak rendje és módja szerint velünk együtt csodálkozik rá erre a rejtett, mégis ismerős világra. Ahogy Katherine Waterston Salmanderrel fogócskázó ügynöke és a ’20-as évek életre kelt női szex szimbóluma, az életművész húga, Queenie Goldstein (Alison Sudol) is sokszor ellopja tőle a showt.

mv5bmjy0mzeymjcynv5bml5banbnxkftztgwnjeymti1mdi-_v1_sx1777_cr001777744_al_

Amire a Legendás állatok és megfigyelésük címszereplői sajnos nem képesek. Tényleg lenyűgözőek és egyediek, apró kis képességeikkel külön személyiségeket alkotnak, de a történet szempontjából inkább azért vannak jelen, hogy a fiataloknak legyen mit szeretniük ebben a sötét sztoriban és a moziból kifele jövet a játékboltokat megrohamozva kiköveteljék maguknak kedvencük puha mását.

Rowlingék ezúttal a felnőtteket szólították meg, ezzel a mágikus világ kiteljesedése felé indulva. És bár a látottak egy hosszas bevezetésnek felelnek meg, amelyek helyenként az összetevőket nem teljesen találják el a fortyogó üst fölött állva, ilyen erős alapot kreálni viszont ritkaságszámba megy, így a folytatásoknak már csak javítania- és a későbbiekben felügyelnie kell ezeket az apróságokat, hogy az életre kelt mágia megfelelő életutat járhasson be. Rowling bőröndje olyan varázslattal van teletömve, amely a szerethető karakterei, a náluk is jobban imádni való fantasztikus lényei és a remekbe szabott fordulatai miatt az utolsó pillanatáig érdekfeszítő és különleges marad, egyszerre tölt el nosztalgikus- és újszerű érzéssel, így mugliként ismét a legnagyobb mágiának válhatsz részesévé!

Ezt figyeld!:
 • • A világ legbetegesebb szőrös kis enyveskezűjét, a mindig vidámságot hozó Orrontó furkászt!
 • • Az ismerősen ható, mégis új varázsvilágot!
 • • A remek fordulatokat és a '20-as évek New Yorkjának már önmagában varázslatos atmoszféráját!
 • • A bőröndben megbújó, mégis hatalmas univerzumot!
77
százalék
 • Huskar

  Esetleg valaki elmagyarázná aki nem megrögzött rajongó, hogy igazából mi köze van ennek a HP-hoz, azon kívül, hogy egy világban játszódik? Egy előzménynek illene az alapanyaggal szorosabb kapcsolatban lennie, pl: visszatérő szereplők,helyszín vagy egy vagy akár több addig kevésbé ismert szereplő háttértörténete stb.

  • Köller Kristóf

   Nem féltétlenül, ebben az esetben meg pláne, hiszen 70 évvel előtte játszódik. A kapocs amúgy Gellért és Dumbledore lesz. A közös pont maga az univerzum, de ha többet merített volna belőle, akkor nem biztos, hogy lett volna értelme megcsinálni. Ez egy különálló spin-off, ami előtte játszódik.

   • Huskar

    70 évvel ezelőtt? Azt nem tudom, hogy a Roxfort-ot mikor alapították, de akkor azzal kapcsolatos történetet várnék el, még így is, hogy egyáltalán nem szeretem a sorozatot. 😀

    • Köller Kristóf

     Salmander a Roxfortra járt. 😀 De ha megnézed szerintem látni fogod, hogy ennek ilyen formában, ilyen történettel volt a legtöbb értelme a HP univerzumban. Szerintem sokkal összetettebb és mélyebb annál, miközben újszerűen hat. 🙂

     • Huskar

      Majd egyszer meglesem, ha nagyon unatkozom. 😀

     • György Gedeon

      Te lehet hogy olyan történetet várnál el, én spec mindig kíváncsi voltam Grindenvald uralmi időszakára.

     • Huskar

      Nem tudom miről beszélsz. Ennyire vagyok képben. 😀

     • Zsolt Bartus

      Ha egyáltalán nem szereted a sorozatot, mit érdekel téged, hogy hogyan készül hozzá előzmény?

     • Huskar

      Veled is lehetne ütni. Talán mert ne adjisten bejönne az előzmény legalább? Okoska nyitott szemmel kell járni a világban, nem pedig mindenre rávágni, hogy “Óóó ezt én úgyse szeretném.”

     • Zsolt Bartus

      te kezdtél el problémázni egy olyan sorozat állítólagos problémáiról, amit nem kedvelsz. Ez, akárhogy is nézem, nem valami logikus. Én sem problémázom a Star Wars meg Twilight meg Beavatott-sorozatok esetleges problémáin, mert nem érdekelnek. minek húzzam fel magam azon, hogy hol csinálnak marhaságokat, ha hidegen hagy a történet és a világ maga?

     • Huskar

      Nem felhúzom magam te okoska, csak gondolkodom.

 • Bálint Dezső
  • Huskar

   Teljes mértékben igaz ez a kép.

  • fst200

   Mégha csak ebből lopot volna 🙂 de mivel újszülöttnek minden vicc új ezért komaztak a kis szarosok 😀

=Legendás állatok és megfigyelésük filmkritika – Ez a bőrönd Roxfortnyi varázslattal van töltve Rating: 77 out of 100