Központi hírszerzés kritika – Ezt a haveRockkal látnod kellA mozikban már javában tart a nyári dömping, ilyenkor a tébláboló, unatkozó fiatalok és a pihenésüket töltő potenciális jegyvásárlók becsábításának érdekében mindig akad néhány budy movie a stúdiók tarsolyában, mellyel a haveri társaságok magas számában rejlő csilingelő kasszák lehetőségét igyekeznek megragadni. Ezt mi sem jelzi jobban, minthogy egy hónapon belül a második ilyen műfaji alkotáshoz van szerencsénk a Központi hírszerzés képében. No persze az említett „vetélytárssal”, a Rendes Fickókkal merész lenne párhuzamba állítani a Dwayne Johnson és Kevin Hart kettősével fémjelzett őrületet. Még akkor is, ha a Chris Tucker stílusát elsajátító, Hollywood ügyeletes dumagépe több poént darál le a másodperc tört része alatt, mint Gosling, A Szikla pedig több rosszarcút küld a másvilágra, mint Crowe. Rawson Marshall Thurbernek (Kidobós: Sok flúg disznót győz, Családi üzelmek) persze esze ágában sem volt egy hasonló zsáneri klasszikust letenni az asztalra, inkább megmaradt a tőle megszokott hagyományos, de szerethető egynyári vígjátékok elemeinél, a patikamérlegen pontosan annyi kimért eredetiséggel kiegészítve, amely a Központi hírszerzésnek feltétlenül szükséges a szürkeség fölé nyújtózásához. Ezért a kilencvenes éveket meghatározó Shane Blacki havervígjátékok minden olyan momentuma visszaköszön Thurber poéngépezetében, amiért például Martin és Roger eszement rendőrduójának várospusztító bevetéseit imádtuk a Halálos fegyver szériákban. És mindez még ennyi év elteltével is képes szórakoztatóan hatni, úgy is, ha a történet egy ezeréves klisé, feledhető beszólásokkal és néhol mellélövő humorral tarkítva.

központi hírszerzés 1

A hajdanán túlsúlyos Bob Stone (Dwayne Johnson) is a múltban ragadt, akin 20 évvel ezelőtt, miután megalázták, csak a középsuli ásza, Calvin (Kevin Hart) segített. De napjainkra a kocka fordult és a különleges tehetségnek tartott, (meg)becenevén Arany Jet, egyszerű könyvelőként tengeti unalmas és megrekedt életét. Így pont jókor jön neki – amit még nem is sejt -, amikor a herkulesi méretűre izmosodott, immár a CIA kötelékében dolgozó Stone váratlanul felveszi vele a kapcsolatot. Mondanom sem kell, a különleges ügynök számára az aktakukac szaktudására van szüksége, hogy egy félresikerült akcióból eredően a neve tisztázása mellett mellékesen a világot is megmentse. A régi emlékek lassan felszínre törnek, miközben hőseink ide-oda rohangálnak, Calvinnek pedig akár tetszik, akár nem, mindenképpen végig kell hallgatni és kísérnie újdonsült magányos barátját, aki fura mód két évtizede isteníti egykori megmentőjét.

központi hírszerzés 4

Johnsonról napjainkra bebizonyosodott, sokkal több, mint egy szimpla pankrátorból lett akciósztár, az elmúlt években láthattuk tőle, hogy nem csak a humora szerethető a világ legpancserabb rendőrségénél, a Pancser Police-ban vagy a karrierje kezdetén kivert fogakat utólag begyűjtő Fogtündérben, de komolyabb vonulatban is képes a Nagypályások között eladnia magát. És ahogy anno, az osztrák tölgy, Arnold Schwarzenegger Az utolsó akcióhősben vagy Ryan Reynolds a Deadpoolban, úgy a mostanra szerethető formára faragott Szikla is megérett önmaga paródiájára. A készítőktől remek húzás volt ennek irányába elindulni, ugyanis a Központi hírszerzést éppen az emeli az átlagos fölé egy hajszálnyival, hogy a forgatókönyvének minden betűjét Johnsonra szabták. Ő pedig naiv, unikornis pólóban feszítő, kokszos mamlaszként nem is tétovázik, mosollyal az arcán, méltóságteljesen csinál magából és imidzséből teljesen hülyét.

CentralIntelligence1

Illetve próbál meg a nézőjéből is azt kreálni Ike Barinholtz, David Stassen és Thurber írói triásza, Stone hol profi és számító ügynökként, hol pedig cuki és galamblelkű gimissé váló karakterével, aki ha találkozik egykori szivatójával, azonnal szótlanná és bizonytalanná válik. Az éles váltások miatt tényleg alaposan megkavarnak majd bennünket, és sokáig nem is tudjuk eldönteni, hogy Stone valójában ellenség-e vagy hős, de a szkript szerzőinek hanyagsága miatt már idejekorán megkapjuk a Fekete Borz nevű háttérben megbúvó ellenlábas kilétét.

központi hírszerés 3

Mindezt a rivaldafényt még a többnyire harsány és szómenéstől szenvedő Hart sem veheti el Johnsontól, akármennyire is próbál ismét hadonászva lármázni, szerencsére a hatalmas izomkolosszus többnyire kitakarja őt, így a Bérhaverokból vagy a Pofázunk és végünkből megszokott ripacskodásához képest sem annyira idegesítő.

De a Központi hírszerzés még mindezek ellenére is felejthető marad, ugyanis ahhoz, hogy a zsáner sokaságából magasan kitűnjön hiányzik belőle az idővel szállóigévé váló beszólások felvonultatása. Bár a forgatókönyvben akad egy-egy ígéretes megmozdulás, a közhelyes és helyenként összefércelt történet kiszámíthatóvá teszik az amúgy megállás nélkül pörgő és akciózó A Szikla- Hart párosát. Ha eddig felállt a szőr a hátadon Hart nőiesen kecses sikítozásaitól, most talán megszereted, miközben Dwayne Johnson hatalmas deltaizmai nemcsak a filmet cipelik el könnyedén, de nézőjét is végigvezeti ebben a kellemes és szórakoztató egynyári őrületben, ahol még a karrierjét is pontról pontra felidézhetjük.

Ezt figyeld!:
 • • Dwayne Johnsont, aki kövér fiatalként már a film elején megalapozza a hangulatot!
 • • Calvin és Stone első találkozását!
 • • A légcső kitépés technikáját!
 • • A Fekete Borz leleplezését, melynek közepén már azt hisszük mi vagyunk az!
 • • Stone és ifjúkori szerelmének újbóli találkozását!
70
százalék
 • nemfoglalt13

  A két főszereplő “színészét” ki nem állhatom, tehetségtelen mind a kettő.

  • Köller Kristóf

   Nekem sem a kedvenc színészeim, de Hart ezúttal visszafogott, Johnsontól pedig mókás látni, ahogy viccet csinál magából.

   • nemfoglalt13

    Hart egy rossz ripacs, azt se tudja mi az a színészet.

  • Huskar

   The Rock minden karakterét hitelesen eljátszotta.

   • nemfoglalt13

    A karaktereit bármelyik színész eltudja játszani.

    • Huskar

     Dehogyis. Te biztos nem láttál még életedben rossz alakítást.

     • nemfoglalt13

      Danny Trejo szintű színész.

     • Huskar

      Pontosan. Mondta valaki, hogy tehetséges színészjátszásban? Soha senki.

  • Béla

   Valóban mindkettő tehetségtelen ripacs, de azért ide nem kell jobb alakítás, vagy pont ez kell, mert ez egy vígjáték, és nem egy oscar várományos dráma xD

   • nemfoglalt13

    Hát vannak zseniális vígjáték színészek, az igazán jó vígjáték színészek drámákban is otthon vannak.
    Leslie Nielsen a vígjáték történelem egyik legnagyobb alakja, ő tudta hogy kell megnevettetni az embert.
    Ők pedig ezt gondolhatják egy ilyen filmnél, “ez valami vicceskedő film lesz ezért vicces fejet kell vágni”.

    • Béla

     Teljes mértékben egyet értek veled. Én csak azt mondom, h nem feltétlenül szükséges egy ilyen kaliberű vígjátékhoz a jó alakítás. Így is lehet élvezetes, bár való igaz nem annyira, mintha jó színészek játszanának benne.

     • nemfoglalt13

      Tudom de piszkosul ripacs az egyik, a másik pedig azt se tudja mi az a színészet.

 • nemfoglalt13

  De attól még Johnson nem lesz jó színész.
  Hart az egyik színész a nem olyan sok közül akiket ki nem állhatok.

=Központi hírszerzés kritika – Ezt a haveRockkal látnod kell Rating: 70 out of 100