KIBESZÉLŐ: Trónok harca – 6. évad, 1. részKedves Olvasó! Ha korábban még nem volt szerencséd a Kibeszélő rovatunkhoz, s esetleg a fenti képen is átsiklottál, akkor ezúton szeretnélek figyelmeztetni, hogy a Kibeszélőben mindig SPOILERESEN elemezzük a sorozatok adott epizódjait, illetve boncolgatjuk a “Hova tovább?” lehetőségeket! Tehát, ha még nem láttad a Trónok harca 6. évadának 1. epizódját, akkor most ne olvas tovább!

Tehát innentől már a Trónok harca 6. évad, első, The Red Woman (A Vörös Asszony) című részének spoileres Kibeszélőjét olvashatod! Vágjunk is bele!

Ott folytatódott minden, ahol szűk egy évvel ezelőtt abba maradt, de tényleg. Havas Jon ott fekszik a Fekete Vár udvarán már-már szó szerint vérbe fagyva. Ahogy az várható volt (s az előzetesekből kiderült) Ser Davos, Edd és még egy maroknyi Jon-hoz hűséges Testvér találja meg a Parancsnok hulláját, amit Szellemmel együtt gyorsan el is zárnak Davos szobájába. Nem mellékesen az epizód címszereplője, Melisandre is itt van. Eddék tudják, hogy az őrség lázadó tagjai el fognak jönni értük és Jon holttestéért, ezért fel is készülnek a hősi halálra, ám ekkor Davos (ahogy már megszokhattuk tőle) előrukkol egy mentő ötlettel: Kérjenek segítséget a vadaktól. Így Edd el is indul Tormund-ékért. Davos (aki szerint akkor sincs minden veszve, ha Edd nem hoz segítséget, hisz velük van Szellem és a Vörös Asszony) és társai estig kapnak haladékot az Alliser Thorne vezette lázadó varjaktól. Az összecsapásra a következő részben minden bizonnyal sor is kerül. Legalábbis remélem!

 

Kétségtelenül a Falnál játszódó eseményekre kíváncsi most mindenki, visszatér-e a halálból Havas? Egyre inkább biztossá válik, hogy igen! De erre még várnunk kell. Ennyit az Őrségről egyelőre. Ezután (szinte) minden fontos karakter meg kapja a maga pár percét. Meg tudjuk, hogy mi lett Sansa-ékkal, Tyrion-ékkal, a Bolton-okkal, Daenerys-szel, Cersei-vel és Jaime-vel, Arya-val, Ser Jorah-ékkal, Margery-vel, Brienne-ékkel, a Martell-ekkel és Stannis-szel. Igaz utóbbit fájó módon egy fél mondattal lerendezték. Szóval mindenkiből kaptunk egy kicsit.

Volt ami baromi meglepő volt, volt ami totál kiszámítható, de minden szál egytől egyig rendkívül érdekes és izgalmas irányt vett. Brienne (és Pod!) megmenti Sansa-ékat az őket üldöző Bolton katonáktól, majd hűséget fogad neki. Végre! Az amúgyis ingatag és őrült Ramsey-t finoman megfenyegeti az öreg Roose, hogy ha nem keríti elő Sansa-t, akkor lósz*rt sem fog örökölni. Arya elindult az úton, hogy ő legyen a Westeros-i Daredevil. Szuper badass!

Margery kezd megtörni, miközben egy fél mondatból arra következtethetünk, hogy Loras már meg is tört. “A másik vendégünk készen áll…” vagy valami ilyesmit mond a Főveréb/Fősepton a szigorú nővérnek, amikor kiküldi Margery cellájából. Cersei és Jaime elsiratja Myrcella-t és sokadszorra is bosszút esküdnek minden ellenségüknek. Semmi extra. Viszont Cersei karakterfejlődése érdekes irányt vehet, ugyanis eléggé megrogyott a lánya elvesztésétől és kicsit elkezdett bekattanni a boszorkány beigazolódni látszó jóslatától.

 

Jorah-ék mennek (és persze megtalálják a gyűrűt) és beszélgetnek. Tyrionék maradnak és beszélgetnek. Kb. ennyit Mereen környékéről. De tényleg. Tyrion-ék tényleg csak beszélgetnek, s közben feltűnik egy újabb Vörös pap, aki már úgy dicsőíti Daenerys-t a népnek, mint egyfajta megváltót, ami kifejezetten érdekes! Lassan bizonyára a sorozatban is nagyobb hangsúlyt kap majd Azor Ahai! Daeny szála amúgy engem tök hidegen hagy, mert érte nem tudok izgulni, hiszen tuti ott lesz a végjátékban.

Ellenben a Dorne-i események egy pillanat alatt baromi izgalmassá váltak! Mondjuk már épp ideje volt, mert eddig eléggé lapos, sőt gáz volt a béna Homokkígyókkal. Ám most, ez a váratlan Martell-mészárlás (amely, ha jól tudom a könyvekben nincs is benn) hirtelen az egyik legérdekesebb szállá tette a Dorne-it! Trystane herceg halála pedig amilyen kiszámítható volt, legalább annyira sokkolóan brutális és durva. Amolyan igazi Trónok harcás!

 

Na, de térjünk csak vissza a Falhoz! Hiszen az epizód is itt ért véget, s a záró képsorokat látva egyértelművé vált, hogy miért kapta a Vörös Asszony címet ez a rész! Fény derült Melisandre nagy titkára, amire senki nem számított! Legalábbis én egyáltalán nem. A vörös papnő levette a nyakékét (amely közben vörösen felizzott, majd elsötétült) és ekkor megláthattuk, hogy hogyan is néz ki valójában! Melisandre egy vénasszony! Akit minden bizonnyal a nyakéke (és persze valami varázslat) tart fiatalon. De vajon ki/mi lehet ő valójában? Vajon mit jelent ez a fordulat? Minden, amit eddig mondott hazugság volt? Mindent csak azért tett, hogy a feláldozott, elhunyt emberek életét, fiatalságát valahogy magába szívja? Ezért vezette kétszer is vesztes csatába Stannis-t és a seregét? Végig a saját malmára hajtotta a vizet? Vagy az, hogy valójában egy öregasszony (egyes teóriák szerint legalább 100, de lehet, hogy 400 éves) nem jelenti azt, hogy a látomásaiban és a szándékaiban is hazudott? Ti mit gondoltok?

 

Egyébként arra már korábban is utaltak a sorozatban, hogy Melisandre-nek rendkívüli varázsereje van, amelynek a nyakékéhez is köze van. Hiszen volt már, hogy az a mélyvörös, már-már fekete kő pirosan felizzott! Amikor Stannis várában Cressen Mester meg akarta mérgezni. Melisandre megitta a mérget, nyakláncán a kő elkezdett pulzálva pirosan világítani, s semmi baja nem lett! Lehet, hogy nem csak baromi öreg, de halhatatlan is? Szerintetek?

melisandre game of thrones

Miközben a fentieken elmélkedünk tekintsük meg a következő rész promóját is, s akár azt is kitárgyalhatjuk, hogy mire számítotok, mit vártok a jövőheti résztől, amelyben végre már Bran is visszatér!

 • Alton Devir

  Én azt nem értem hogy miért kellett titkolnia kilétét? Miért nem volt jó öregasszonynak? Lehet tényleg azért hogy élhessen? És mi van akkor(bár lehet oltári nagy f*szság) ha azért csinálta mindezt hogy életben tarthassa majd Havast? Hogy a kővel fogja feléleszteni. Ha az ő végzete az hogy meg tudja menteni Havast. És majd magát áldozza fel Havasért. És azért kellett a kő hogy ő élhessen amíg meg nem tudja menteni Havas életét.

  • András Faragó

   ezt azért nem tartom valószínűnek mert ott van a zászló nélküli testvériség ahol Thoros minden probléma nélül feltámasztaj Beric Dondariont(6szor), a kinézete meg inkább puszta praktikusság(te sem feküdtél volna le azzal az öregasszonnyal stannis helyében)

   • Macy

    Praktikusság XD 😀 😀
    Vagy pont, hogy félrevezetés! 😀 Mi van, ha tényleg csak hülyére vesz mindenkit és valójában b*szik a világra? 😀 Ha csak azért kavarja a lapokat, hogy megőrizhesse a fiatalságát?
    Bár én nem hiszem… hiszen abban a jelenetben, amikor pucéran fürdött Selyse előtt, akkor elmondta neki, hogy a külső nem jelent semmit, ez csak hús. Az eléggé őszintének tűnt…
    Ja és egyébként abban a fürdős jelenetben nem volt rajta a nyakék, mégse lett vén kánya… hmm…

    • Blazious

     A) ezt elszúrták
     B) Nem igazán a nyakékhez van köze, hanem a hitének elvesztéséhez.

     • Macy

      Őszintén remélem, hogy nem a nyakékhez lesz köze! Komolyan! Remélem nem szúrják ilyen böszmeséggel ezt az egész Fény Ura misztikumot, hogy valójában a kő adja az erejét és ennyi. Ebben sokkal több van! Legyen Melisandre-nak magának varázsereje. Amit a Fény Urától kap és a hitéből nyer! Mint, ahogy Thoros a 3. évadban! Nehogy kitalálják nekem, hogy ez a vörös kő valami elcseszett Bölcsek Köve féleség, ami örök életet és fiatalságot ad, akkor tökön szúrom magam! 😀 >:@

     • Lord Shen

      sztem, valami varázs szertől van a kinézete…. valamit a vízbe is belelocsolt…

     • Macy

      Szerintem nem… akkor arra már több utalás lett volna…

     • timo

      Tuti nem a kő. Az előzetesben feltűnik egy másik vörös papnő, neki is van ékköves nyaklánca. Túl sok varázskő ez már 😀

  • Bratach

   A witcher univerzumban is becett szokás a varázslónők körében, hogy mágiával takarják valódi alakjukat, és gyönyörű nő képét mutatják a külvilág felé. Úgyhogy igazából semmi meglepő nincs ebben, fantasy elem, igazából az érdekes miért fedte fel magát? Talá kezdi elhagyni az ereje és ezért néha szünetet kell tartania? És vajon így képes lesz e Jon-t feléleszteni? Egyre jobban hiszem, hogy nem. Vagy ha igen, akkor majd csak a 10. részben, és ezért mondta a színész, hogy csak hullát játszani ment az évad forgatására… 🙂

 • Blazious

  Nekem a végével kapcsolatban inkább olyan érzésem volt először, hogy Melisandre elvesztette a hitét.
  Látta meghalni az Azor Ahai-nak hitt Stannist, ezért levette a ruhát és a nyakláncot, gyakorlatilag megtagadta az istenét, aki (szerinte) tévútra vezette. Gondolom, hogy eddig nem öregasszonyként aludt.

  Szóval a következő részekben lehet, hogy rájön, hogy ő értelmezte félre a jeleket, és hogy nem Stannist, hanem Havas Jont kellett volna látnia a tűzben (a könyvben van erre utalás az ötödik könyvben), újra megtalálja a hitét, és képes lesz feltámasztani Havast.

  • Macy

   Itt, ebben a részben is elmondta Havas hullája mellett állva, hogy “Ő nem halhat meg… hiszen láttam őt a lángokban… láttam, ahogy Deres falai alatt harcol…”

   • Áron Sós

    A Boltonokat is látta elbukni Deresnél és váltig hitte , hogy Stannis az ő embere. Egészen a Falig Stannist látta a tűzben utána meg már Jont. Melike mindig félreértelmezte a jövőképeket , tényleg látta a jövő egyes képeit de csak részleteket csak hát ezeket félreértelmezte lásd 2.évad : Látta Stannist Királyvár alatt ahogy a seregét Renlypáncélban szétveri , mit tanácsolt Stannisnek ? menjen a tesója ellen és ölje meg holott ezzel a lépéssel intézte el , hogy az a kép amit látott valóra váljon , hisz Renlypáncéljában Loras szétverte a seregét.

  • DarthNandious

   Zombis havas jon egy op varazslonovel,nem rossz combo 😀

 • Blazious

  Amúgy meg az egyetlen ékszer, amit venni fogok a feleségemnek. Charisma +19

  • DarthNandious

   Te aztan gondolsz a jovore,meg az oregsegre 😀 Egyebkent szep darab.

 • Alton Devir

  Am hogyan teleportáltak a Dornei csajok a hajóra amin megölték Tristan herceget?? Mert mikor elhajóztak még a mólón álltak, és integettek a hajónak. itt meg rajta voltak!

  • AwesomeOne

   Jogos kérdés. Rögtön indultak a hajó után turbó lóval. Vagy… vagy… a hajó után úsztak. Másik hajóval mentek utána? Sok lehetséges válasz van, de a lényegen ez nem változtat.

   • Áron Sós

    Kisujj travel kft !!!

 • Bidi92

  Hát ő lássuk, a Fal rendben volt, bár azért elég könnyen túlléptek rajta, hogy a hatalomért megölték a parancsnokukat. Havas egyértelműen meghalt egy bizonyos szemszögből szóval az esküje semmis, Észak királya cím várományosa, hiszen Stark, még ha fattyú is. Dorni szál elég kusza, nem értettem a hajós jelenetet, hiszen mindenki a parton volt, mikor kihajózott Jamie és az ifjak. Kicsit gyorsan utolérték.
  Tyrion jelenete igazából teljesen felesleges volt ide.
  Valamint tetszik, hogy morális síkra is elvitték Királyvár szálait. Azonban a sorozat most már akkor is spoileres lesz, mivel eltér a könyvektől és végkifejlet is teljesen más lesz, szóval bárki is fog ülni a Vastrónon az biztosan nem lesz a könyvben uralkodó.

  • Macy

   Azért az túlzás, hogy teljesen eltér és teljesen más lesz! Sőt! A végkifejlet ugyanaz lesz, mint a könyvekben! Csak az odavezető út lesz más, meg az események, de a végeredmény ugyanaz. Biztos lesznek, akik a sorozatban meghalnak a nagy finálé előtt, pedig a könyvben ott lesznek és élnek, és ugyanígy fordítva. De ettől még a végeredmény ugyanaz lesz, ami szerintem, vagyis számomra nem is az, hogy ki ül majd a Vastrónra, hanem, hogy sikerül-e legyőzni a Másokat, és ki lesz az a hős, aki megmenti az egész világot.

   Ebben biztos nem lesz különbség a két matéria között. Abban, hogy ki kerül a végén a Trónra lehet különbség, de az nem is lényeges szerintem. Lehet, hogy a sorozatban Jon lesz a hős, aki a végső csatában megmenti a világot, de meghal, a trónra pedig így Daeny vagy Tyrion kerül (akiről kiderül, hogy tényleg nem Tywin az apja mondjuk, hanem az Őrült Király). S lehet, hogy a könyvben szintén Jon lesz a nagy hős, aki Daeny és Tyrion önfeláldozásával arat végül győzelmet és övé lesz a trón, mert ugye valójában Raegar Targaryen és Lianna Stark gyereke. Vagy mindenki odaveszik és Stannis kerül a trónra (mert ő még ugye igencsak él a könyvekben). 🙂

   • Bidi92

    Hát igen lehet variálni rendesen 🙂 Bár ezért megjegyezném, hogy a Másokkal sem a sorozat sem a könyv nem tud mit kezdeni. Vannak és nagyjából ennyi. Maga az őrség sem vesz róluk tudomást, John leszámítva. Persze gondolom, hogy a nagy fináléra tartogatják őket, csak nehéz súlyt adni nekik, mivel csak riogatnak vele. 🙂 Bár ha ilyen évad lesz, amilyen nyitány megoldják.

 • AwesomeOne

  A Daredevil-es hasonlat baromi jó, még mindig nevetek 😀
  Remélem Havas feltámadását nem fogják sokáig elhúzni (esetleg az évad végéig) és legkésőbb a 3. részben már visszahozzák.

  Egy elmélet szerint (igen SPOILER-es lehet ha bejön), valamilyen úton módon elégetik majd John holttestét, talán a lázadók, talán a visszatérő Vadak, hogy nehogy Mássá váljon, és ekkor kimasírozik a lángok közül, mint anno Daenerys. Úgy gondolnám, hogy ennek a résznek az elején lenne az előzetesekben már látott Targaryen katona, és a harc a toronynál visszaemlékezés. Így sejtetnék, hogy ott több is történt, és hogy volt ott egy gyermek. Ezzel a visszaemlékezéssel, és a tűzben való újjászületéssel egyértelműen kiderülne Havas John… párdon, John Targaryen múltja, és szüleinek kiléte. Amit ezt meglátná a Vörös asszony, rögtön visszatérne a hite, és “visszaszépülne”. 😀
  Most nagyon errefelé mennek az események, és ez nagyon is laza lenne. Egyéni elméletem, hogy ezután John összefogná a Vadaka, és északot (hiszen még így is Stark lenne) és neki indulna délnek, hogy seggbe rúgja az ostoba királyokat, és a lobogója alatt egyesüljön minden ember, majd így felvegyék a harcot a Másokkal. Ebben segítene neki Davos és Melisandre.
  Az őrség elhagyása már nem lenne gond, elvégre haláláig szolgált, az újjászületésre nem vonatkoznak a szabályok.
  SPOILER OFF

  Dorn nagyon felpezsdült, bár érdekes, hogy mennyire pikkelnek a készítők a dorni karakterekre. Megismertük Oberyn-t, megkedveltük, megölték.
  Megismertük Doran-t, megkedveltük mert volt esze, és helyre tette a dilis Ellaria-t, megölték.
  Megismertük a laza fekete testőrét, megkedveltük mert vicces volt ahogy lecsapta Bronn-ot, megölték.
  Megismertük Trystane-t, megkedveltük mert jó gyereknek tűnt, megölték.
  Megismertük Myrcella-t, megkedveltük mert nem volt az anyja, megölték.
  De csak így megy ez a Trónok harca világában. :))))

  A kövi részekre remélem, hogy átállnak majd arra a készítők, hogy 3-4 emberrel foglalkoznak, hosszabban 1 részben, és nem így bele kapdosnak mindenkibe, mert így nem haladunk. (És akkor azt mondták, hogy már csak 13 rész van benne… Hát nem úgy néz ki.) Végül pedig ideje lenne, hogy Kisujj és a terve is végre kibontakozzon, mert jelen pillanatban arról nem tudunk semmit.

  • Macy

   Szerintem a Jon születését felfedő Tower Joy-os visszaemlékezéshez Bran-nek is köze lesz. Szerintem megtanul visszatekinteni a múltba és ő mutatja majd ezt meg Melisandre-nak vagy valami.

   Az elégetéses visszatérésben én is biztos vagyok, hiszen az Azor Ahai jóslat is úgy tartja, hogy a megmentő hős a tűzből születik újjá. Szerintem ahhoz, hogy egész Észak Jon mellé álljon, ahhoz Sansa is kell majd, valamint az, hogy Sansa az útja során megtalálja Jojen és Meera faterját, az öreg Howland Reed-et! Ugyanis az öreg Reed az egyetlen még életben lévő személy, aki ott volt Neddel a toronynál azon az ominózus napon! Lyanna halálakor és minden bizonnyal Jon születésekor. Tehát ő az egyetlen, aki igazolni tudja, hogy Jon valóban Targaryen és Stark. Mert a Vörös Asszony látomásának vagy Bran-nek ki hinne? Senki. Az öreg Reed-nél viszont simán lehet valami régi írás Raegar és Lyanna aláírásával és egy Targaryen pecséttel arról, hogy összeházasodtak, és hogy Lyanna gyermeket vár. Ez már elég bizonyíték ahhoz, hogy a Vadak mellett Észak is felsorakozzon Jon mögött. 🙂

   A 13 részes dolgot egyébként kicsit félreértelmezted! Mert innentől számolva még 22 rész van vissza. Ugyanis a 6. évad után lesz már csak 13 rész! Egy 7 részes 7. szezon és egy 6 részes 8. évad. Az bőven elég arra, hogy lezárják a sorozatot, sőt! Így biztos nem lesz feleslegesen elhúzva a sztori. 🙂

   Jon feltámasztásával kapcsolatban, én simán tudnék várni az évad végéig, ha előtte engesztelésképpen végre behozzák Lady Stoneheart-ot! 😀 Amúgyis megint egyre több dolog utal rá: Ebben az évadban visszatérnek a Frey-ek (az öreg Walder-ral az élen), visszatérnek a Tully-k (Edmure és Fekete Hal), és Myri Thoros is feltűnik az évadban. Őket mind hivatalosan megerősítették… És mivel már egyre biztosabbnak tűnik, hogy Thorosnak nem lesz köze Jon feltámasztásához, akkor mi a búsnak hoznák őt vissza, ha nem Lady Stoneheart miatt? Neki baromira tudnék örülni! 😀

   • Áron Sós

    Jon már a második részben felfog támadni 🙂 Vadak nélküle nem mennek a Boltonok ellen harcolni. Jonvs Ramsay. Roose meg aláírta a halálos ítéletét a feleségével együtt.
    Azt nem tudom miért akadtak ki páran azon ,hogy Sansa után csak annyi embert küldött ki Ramsay ,mikor világosan kijött , hogy amíg az apja nem beszélt vele , csak egy játéknak fogta fel.

  • Bidi92

   Jönnek még a Vas szülöttei is és a Griff szálat teljesen kihagyták a sorozatból 😀

 • Macy

  Az Amerikai Fater stábja is meglovagolja az epizód hype-ját és kimaxolja a poént! 😀
  https://www.facebook.com/AmericanDad/photos/a.10150277527276610.329710.18957981609/10153429832801610/?type=3&theater

 • DarthNandious

  Bran-t hianyoltam(mar megint!!!) Aryarol nekem is DD ugrott be 😀 Sansat azt hittem megint vissza viszik ahhoz a retardalthoz,az eszhez terulo Buzossel(nem ugrott be a neve meg most sem :D),az a jelenet tenyleg jo volt,es izgultam rohadtul,ne hogy valaki ott hagyja a fogat,akar a kis Lannister se 😀 A falnal alig tortent vmi izgalmas,de erzodik a feszultseg,Melisandre meg tegye vissza de gyorsan azt a nyakeket 😀