Kibeszélő: Legends of Tomorrow 1. évad 5.-6. részSPOILER! Kivételesen két részt összevonva elemzünk most Legends of Tomorrow-t, mert az előző heti rész annyi izgalmat nem rejtegetett, és a Fail-Safe címet viselő 5. epizód, ami a Szovjet szálat vitte tovább, végre egy izgalmasabb cliffhangerrel fejeződött be, amit a Star City 2046-ban folytattak. Így ha már nem a 4.-5. rész lett összekötve, hát az 5. utolsó pillanatai jelentik kezdőpontunkat.

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy a show ugyan tanul elődei hibáiból, de így is előszeretettel követi el őket újra. Kicsit talán az Odaát korai sémáját követve a heti-kaland szisztéma mentén mozognak, ami egy-két epizód erejéig még szórakoztató, de amíg a központi szerep a karakterek közti drámáé, sajna meglehetősen gyengusz ellenfelekkel és problémákkal találkozunk. (Lásd az 5. rész végén ismételten felbukkanó Chronost, az időbanditát, aki képes ennyi epizód után is komoly szemgolyó tornát végrehajtani a nézőn, akik forgatják a szemüket, ha csak a név felbukkan).

4

Az 5. epizód folytatta a Szovjet gulág borzalmait, és ismét láthattuk miként nem kompatibilis a csapat helyenként és új és váratlan szövetségek, neadjisten barátságok voltak kialakulóban (Mick-Ray), akiket összekovácsolt némi börtönbunyó. A belső dráma megakasztja a karakterfejlődést, ahogy részről részre ugyanazok a bugyuta ürügyek mentén a karakterek saját kardjukba dőlnek, hiszen féltucat epizód alatt sikerült beskatulyázni magukat és nem várható bármilyen változás számukra. Ray karaktere már a 4. epizód óta bizonygatja bolondos macsóságát, amit most a 6. epizódra Jax is átvett, aki már eddig is egy kisebb kliséhalmaz volt, de most nála is láthattunk egy-két csajozó manővert, amire azért volt szükség, mert miért? Sajnos az idős-fiatal páros Firestorm sem üzemel megfelelően, ahogy azt már a szovjetek is próbálták, hiszen a helyes tudóshölgy törekvései rövid sikerrel értek révbe, ha rév alatt azt értjük, hogy Stein és Jax egymásra találása elpusztítja a leányzót.

Természetesen nem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy a sorozat feltétlen rossz irányba tart, hiszen a sötét atmoszféra, amit az Arrow-ból ragadtak ki, és az immár itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő The Flash – A villám megszokott humora is feltűnik, és vannak szituációk, amikor még csak kellemetlenül sem sül el egy-egy ilyen próbálkozás. Megvannak a részek kellemes pillanatai, de nem feltétlen működik még az egész.

A főgonoszunkat, Vandal Savage-t mindamellett, hogy hatalmas potenciállal rendelkező karakter, meglehetősen nehéz komolyan venni. Inkább elidegenít, mint megrettent. Az akcentusa egyszerűen borzalmas, hőseink vélhetően későbbi epizódok során viccet is fognak majd csinálni belőle. A karakter, aki részenként elismételi ugyanazt a szöveget, hogy jajj ’ Shayera légy enyém’. Remélhetőleg az ő figuráján is csiszolnak még egy picit és láthatunk majd komolyabb harcokat is vele, ahol nem lép le 3 másodperc után vagy csak szimplán hal meg pillanatnyilag.

1

Visszatérve a részhez, az 5. rész vége is happy end, hőseink kijutnak a fogságból és még inkább csapatként kezdenek el funkcionálni, ami közel 7 percig működik is, amikor megérkeznek, az e heti epizód helyszínéül szolgáló potenciális jövőképhez, Star City-be, 2046-ban. Ahogy a rész többször ki is emeli, ez csak egy potenciális jövőkép, ami még nincs kőbe vésve, így hőseink akciói befolyásolhatják ezt pozitívan és negatívan egyaránt. Sara kötelékei erősebbek társaiénál és furcsa módon Ray nem gyászolja egykori cégét, aminek logóján már ex-kedvese neve feszít. Ahogy haladunk előre a lepusztult várost felfedezve, láthatjuk, hogy azt most bandák uralják, és az összes ilyen szedett-vedett banda rettegésben él, hála a Deathstroke vezette Lázadásnak.

2

Viszont már Deathstroke sem a régi, hiszen apja régi cuccait hordva, most Slade fia tartja uralma alatt a várost, és ő az, aki 2031-ben (igen, ezt kőkeményen kimatekoztam, hiszen csak annyi utalás történik, hogy 15 évvel ezelőtt halt meg Oliver Queen) ellátja Green Arrow baját, de a jelek szerint ő még így is félkézzel elbánik az e heti rosszfiúnkkal. Természetesen csak azután, hogy már nem veszi a dolgokat félvállról, hála prosztetikus karjának, ami kikacsintás a Frank Miller The Dark Knight Returns képregény Ollie-jára, aki szakállal és fél kézzel él öregségére. Sajna ezt is csak kevés ember tudja, így a többségnek csak az tűnik fel, hogy Oliver az egyetlen ember, aki még 1 kézzel és 40 évvel a háta mögött is képes zselézni a haját, pontosan úgy, mint ahogy azt több évtizede tette egy szinte-lakatlan szigeten és kinézete azóta sem változott sokat.

oldamanarrow

Megismerhetjük itt az új Green Arrow-t, aki Connor Hawke néven fut, de John Diggle Jr. néven látta meg a napvilágot és apját cserbenhagyva vonult a zöld kapucni és eme álnév alá. A rész picit több akciót látott, a szokásos „Ne menj!” „De megyek!” formula mellett is képes volt szórakoztató maradni és ugyan váratlan fordulatra már lassan nem számít a néző, mégis kellően leláncol ahhoz, hogy heti 42 percet szánjon rá bárki is az idejéből.

3

Továbbra is csak azt tudjuk javasolni, hogy tartsatok ki a sorozat mellett, főleg ha DC fanok vagytok, mert még sok cameo és izgalmas karakter várható, mint például Jonah Hex. A részek némineműleg javulnak, az arányokkal még mindig bajban vannak, de nehéz elképzelni, hogy az alkotók ennyi sikeres sorozat és jónéhány évad tapasztalat után, pont egy ennyi potenciállal rendelkező legenda-tengert rontanának el. Később talán nőnek a veszélyek, illetve a tétek és a belső vívódást felváltja a seregekkel való harc. Nektek hogy tetszett az utóbbi két rész?

 • Dova

  Én eddig nem követtem a sorozatot, az 5. részt is úgy néztem meg, hogy azt hittem abban már benne lesz 2046, de végül is tényleg lekötött.
  Az valóban igaz hogy kicsit komolyabb volt talán az átlagnál az 5.rész, ami meglepett az a kemény kis szócsata Ray meg katona között, ahol szóba kerül egyikük anyja…:D azt még vissza is pörgettem, nagyon meglepett meg tetszett egyszerre 😀 A másik meg a börtön, ahogy felkel éjjel és azon fogadnak él-e, meg azért a kínzás is kemény volt.
  A 6.rész nem mondom hogy izgalmas volt végig, inkább a karakterek egymásra reagálása volt érdekes. Ami nálam ütött, az a két jelenet amikor Sara odaadja az íjat Olivernek, plusz mikor újra feltűnik a Green Arrow az autó tetején, azokkal a zenékkel….marha király volt! Emellett Mick reakciója is meglepett kellemesen mikor kivitte Ray-t, viszont ennek annyi is volt a 6.részben, úgyhogy ez tényleg kicsit kihagyott ziccer, de konfrontálódott a társával, talán ebből akarnak kihozni dolgokat.
  Ennek ellenére nem mondom hogy a továbbiakban is követni fogom a sorozatot, talán belenézek később, hogy merre haladnak a dolgok, de ki tudja.

 • X2014

  Én bíztatónak találom a sorozatot. A karakterek szerintem jók, köztük a kémia általánosságban véve jól működik.
  Úgy vélem, hogy a sorozatnak afelé kellene haladnia, hogy egy tényleg egységes/jó csapat legyenek. Ezt még nem látom, hogy fogják elérni, tekintve hogy folyton jön valami, ami szétbontja a csapategységet, de meglátjuk.

  Bízok a készítőkben, színészek jók, potenciál van benne. Illetve alakul a sorozat szerintem hétről hétre, ami szintén bíztató 🙂

 • Bidi92

  Szeretném megjegyezni, hogy a hatodik rész a felétől kezdve orbitális nagy baromság volt, nem kicsit nagyon. Ahogy Rip többször is megjegyzi a jövő folyamatosan változik, így a részben felvázolt verzió sem fog létre jönni, ha sikerrel járnak Savage megállításában. Szóval a felénél megvolt minden, ami kellett a meneküléshez, erre fogták magukat és elmentek rendet tenni egy olyan jövőben, ami nem is létezik? Mért?? Akkor mért nem a rész végére találják meg a chipet és akkor nem lesz bődületesen felesleges a rész másik fele.

  • Bidi92

   Egyébként, hogy is mondta az első részekben Rip? Láttam megtörni az Acélembert és elbukni a Sötét lovagot!(Elnézést a fordításért, de valahogy így rémlik, hogy ezt mondta angolul) Erről egy cameot ha csak újságcikkben vagy Gideon gépén, de szeretnék látni. Ez nagy ziccer lenne szerintem. Ráadásul kivitelezhető is lenne egy Terry MCginnis féle Batmannel.

  • D25

   Azért tettek rendet, mert ha ők elbuknak és nem sikerül megállítani Savage-t és meghalnak , akkor ez lesz a jövő, és lássuk be ennek nagyobb esélye van, mert eddig csak bénáztak.

   Egyébként nem is értem, hogy miért nem mennek vissza az ókori Egyiptomba, ahova Rip is visszament még egyedül. Ott simán ki lehetne nyírni Savage-t.