John Lithgow, mint joker? Ez az el nem készült Batman film a ’80-as évekből elég jól hangzik!Tim Burton az 1989-es Batman filmjével forradalmasította a karaktert a közönség fejében, akik még mindig csak úgy ismerték őt, mint Caped Crusader, a srác, aki tűzoltó rudakon csúszkál le és fura a mozgása. A film maga volt a győzelem, de nem ez volt a Warner Bros. első kísérlete, hogy Batmant vászonra vigye. A ’80-as évek elején a film egy teljesen más változata lebegett a levegőben, Joe Dantet megcélozva a rendezői székben. Dante úgy vélte John Lithgow lenne a legjobb választás Joker szerepére, ami csak a jéghegy csúcsa lett volna.

John Lithgow as Arthur Mitchell (Season 4, episode 5) - Photo: Randy Tepper/Showtime - Photo ID: dexter_405_0354

 

A Psychotronic Blog szerint, a Richard Donner féle Superman – A film sikere után a Warner Bros. elhatározta, hogy eljött Batman ideje is. Volt egy -ma már kultikus- forgatókönyv Tom Mankiewicz tollából, aki többek között fényes gyémánttá csiszolta a közismerten borzalmas első vázlatait a Superman filmnek (az ő “keze munkája” segített be a James Bond filmekben -Live and Let Die, The Spy Who Loved Me- is). A Mankiewicz-féle Batman hangulatában hasonló volt Donner Supermanéhez, a sztorija pedig a Caped Crusader eredete lett volna. A további részletek tartalmazták, hogy több rosszfiú is lett volna a filmben (Joker és Pingvin), illetve, hogy a film tetőpontja egy nagy Bond-szerű résszé vált volna. A rendezői székbe nagy valószínűséggel Joe Dante ült volna, aki akkoriban épp a nagy sikerű Szörnyecskéket rendezte.

john-lithgow-joker-199909-1280x0-1-600x372

Dante-t érdekelte a projekt, de végül visszautasította az ajánlatot. Vívódott rajta, és láthatóan elkezdett gondolkodni, hogy vajon ki is lenne jó Joker szerepére. Az első számú választottja John Lithgow lett volna, noha a színésznek soha nem ajánlották fel ezt a szerepet. Ahogy Dante visszaemlékszik, egy konkrét oka volt, amiért nem találta jónak magát a Batman film rendezőjeként:

John Lithgow-t akartam erre a részre, mert találkoztam vele az Alkonyzóna film forgatásán. És igazából nem számít milyen okból kifolyólag, de a vonzódásom Joker felé elnyomta Batmant. Aztán egy éjjel felébredtem és azt mondtam magamnak…nem csinálhatod meg ezt a filmet, jobban érdekel Joker, mint maga Batman és ennek nem így kéne lennie.

Visszaemlékezve a forgatókönyvre, Dante szerint a hangulata valahol a ’60-as évek Adam West féle tévé verzió és a Chris Nolan Dark Knight trilógiája között mozgott, ami igen szokatlan lett volna. Fontos megjegyezni, hogy a Mankiewicz-féle forgatókönyv teljesen más volt, mint a Sam Hamm-féle szkript, amit végül a ’89-es Tim Burton Batmanjéhez használtak. A kezdetektől ez a forgatókönyv volt a befutó, megfűszerezve kicsit a Burtonös hangulattal.

Nos, ez az a Batman film, ami Markewiczel, Lithgow-val és Danteval soha nem készült el, de nagyon érdekes olvasni róla, és elgondolkodni rajta, vajon milyen is lett volna. Ami biztos, hogy az 1989-es film nagyban felelős Batman karakterének mai megítélésében és helyét örökre bebetonozta a mozivilágba.