Hivatali karácsony filmkritika – Nem tudni a süti mikor üt be

Fecske "> Fecske | dec 8 - 14:01 | Kritika | 2 hozzászólás


És azt sem, hogy meddig tart majd. A Hivatali karácsony könnyed humorral, szerethető karakterekkel és realista karácsony felfogásával hamar magával ragad minket és invitál az évtized céges karácsonyi bulijára, ahol a szülinapos Jézustól, Tapló Télanyón át mindenki jelen van.

Az egész, mint egy buli élesben, oltári, látványos és szórakoztató, azonban  nem tudni, hogy az alkoholfelhőtől mentes másnap milyen összhatást keltő képet fog festeni az eseményekről. De, mint a valóságban, mit lehet tenni, a hivatali buli szórakoztató ameddig tart és, hogy másnapra milyen emlékek derengenek majd fel, azt embere válogatja.

Josh Parker (Jason Batemen) élete a romokban hever, válása padlóra küldi, de nem emésztheti sokáig magát, hiszen munkahelyét hatalmas változások fenyegetik. Mialatt főnökével Clay Vanstonenal (T.J. Miller) plázáznak munkaidőben váratlanul a színre lép a főnök basáskodó és kőszívű nővére (Jennifer Aniston), aki az egész cég jövőjét fenyegeti, és még a bulizást is megtiltja nekik. Clayen és Josh-on nyugszik az egész cég sorsa, akik minden követ megmozgatnak, hogy senki se felejtse el ezt a karácsonyt, valamint mindenki elvárásait kielégítsék, sajnos ebből leginkább a nézők szorulnak háttérbe.

A film humora működik, primitív elemekkel kevésbé operál, amikor ezt teszi azt viszont életszerűen és szórakoztatóan. A humorforrások nagy részét popkutúrális utalások teszik ki (Trónok harca, nemrég távozott hírességek, Halálos iramban) és a 2016-nak megfelelő digitális kultúrának állít tükröt. Összefoglalva minden nagyon friss és trendi, mindent ami szükséges remekül használnak fel és mindent amennyire csak lehetséges rendeltetésszerűtlenül vesznek igénybe. A film kiszámítható központja viszont természetesen maga a buli, amin bárki szívesen részt venne, korlátlan piával, gátlástalansággal és kokainesővel.

Amivel mindenki azonosulni tud, vagy szeretne, de mindenképpen valamilyen formában megélt konfliktusa, amikor a munka és a magánélet összefonódik és bizony nehéz mindezt a megengedhető határokon belül tartani. Szerencsénkre itt senki sem próbálkozik ezzel, ha mégis, hamar alább hagy az erőlködés és a felszínre kerül a rénszarvasbőrbe bújt ördög. Mindennek közepén a dráma és a nyomás végig kéz a kézben jár a humorral, de mindez működik, azáltal, hogy izgulunk a karakterek sorsáért.

Ahogy az lenni szokott, a rengeteg felszínre törő magánéleti titok nagy galibákat tud okozni, ez is az egyik motiváló ereje a sztorinak, szereplőink minél messzebb kerülnek az ésszerűség határaitól annál kevésbé kapunk humort, valamint a buli is egy anarchista szektának a mozgalmává alakul át és éppen ettől mindezt élvezettel nézzük majd végig. Közönségként viszont a buli elhagyása után a figyelem elkezd lankadni amikor az egész balhé egy road movie-ba csap át, és nem igazán értjük, hogy hol a történet súlypontja. Az egyetlen karakter, akibe valami potenciál szorult, hogy meglepetést okozzon, az maga Jennifer Aniston, aki a Tapló Télanyó szerepből – akinek célja mindenki karácsonyának szabotálása és a télapó padlóra kényszerítése -, hirtelen a film legbadassabb karaktere válik. Mire ez végbemegy, a stáblista már fel is jött és csupán az a néhány történés marad meg, amiket bántál, hogy nem lehettél a része a party folyamán.

A hivatali karácsony tehát az a buli, amire egész évben vársz, miközben tudod, hogy kaotikus események elébe nézel, és ez így van rendjén. Nincsenek kiemelkedő karakterek, mindenki egy nagy egészet alkot, a film vígjátékként nem tesz le semmi maradandót, de talán az idei legjobb a karácsonyi hangulatra alapozáshoz, a család és szeretteinkkel való összetartásával a középpontban. Aztán másnapra meg úgyis minden kellemetlen és halálközeli élmény megszépül.

Ezt figyeld!:
 • • T.J Miller a középpont, azonban kellemes pillanatokat okoz az is, mikor ellopják tőle a showt!
 • • A buli látványos és szórakoztató is a maga módján, időnként annyira abszurd, hogy bánod, hogy nem vehetsz részt benne!
 • • A végkifejlet ad egy szép ívet a történetnek, mintha valami mégis hiányzona!
70
százalék
 • Huskar

  Először a színészeket és a plakátot látva azt gondoltam kellemes karácsonyi film lehet .Aztán megláttam az előzetest és az imdb szavazatokat…
  Lehet, hogy a kritika írójának tetszett, de én azt, gondolom, hogy nagyon nem moziban nézős. Unalmas ez a rúgjunk be és bulizzunk féle alapszitu egy vígjátékba. Az első, ismétlem az első Másnaposok filmbe telitalálat volt. A világ egyik legjobb filmje lett. Sajnos már csaknem mindegyik vígjáték ezt a témát akarja bemutatni. Szánalmas.

  • Adrian White

   Egyetértek. Szerintem inkább kínos volt sokszor, mint vicces. Néha szeretem TJ Millert, de olykor már nagyon sok tud lenni. Itt pedig szerintem bőven az volt.

=Hivatali karácsony filmkritika – Nem tudni a süti mikor üt be Rating: 70 out of 100