Hallgasd meg miként reagált az 1977-es Star Wars közönsége a Halálcsillag felrobbantására1977. május 5-én, mint tudjuk a mozi örökre megváltozott, amikor a 20th Century Fox kiadott egy filmet – mit filmet, inkább egy legendás alkotást! -, pontosabban a Star Wars-t. A rajongók, akik ezen a filmtörténelmi napon beléptek a filmszínházakba, ezzel még akkoriban nem voltak tisztában, de még így is tömegesen érkeztek a vetítési időpontokra, hogy nagyvásznon láthassák a Star Wars által kínált újító audiovizuális élményt, amely az elkövetkezendő években A Birodalom visszavágban (1980) és A jedi visszatérben (1983) teljesedett ki. Néhány évvel ezelőtt nyilvánosságra hoztak egy hangfelvételt, egy filmszínház vetítéséről, ahol 1977-ben éppen a Csillagok háborúja kezdő darabját játszották. A lentebb meghallgatható ritka és történelmi pillanatot idéző felvétel biztosan visszarepíti a fanokat a 40 évvel ezelőtti, első vetítések hangulatába.

2013 május 25-én egy YouTube felhasználó, William Forsche feltöltött csatornájára egy 5 perc és 23 másodperces hangfájlt, melyen a legelső Star Wars film, Az Egy új remény egyik 1977-es vetítésén ülő közönségét hallhatjuk. Az általa feltöltött felvételt egy montázzsal egészítette ki, de a hang a ténylegesen hallható jelenetekkel nem illeszkedett, így 2015-ben Homer Thompson YouTube felhasználó “újra szerkesztette” az audiot, így már szinkronba került azokkal a részekkel, ahol ténylegesen a közönség reakciójának lehetünk fültanúi. Az eredmény egy három perces videó lett, amely bemutatja, hogyan reagáltak a rajongók a Halálcsillag felrobbantására és az azt megelőző Vader-Luke (Mark Hamill) pattanásig feszült űrpárbajára Han Solo (Harrison Ford) mentőangyalként való megjelenésével.

Jól hallható, hogy a bolygóméretű pusztító fegyver megsemmisülésénél a közönség diadalittas hangos vastapsba és éljenzésbe törnek ki, ezzel teljesen beleélve magukat Luke helyzetébe. Pontosan nem ismert, hogy mi is sarkallta Forsche-t a felvétel elkészítésére ’77-ben, és miért is várt a közzétételével több mint 30 évet, mindenesetre az 5 perces felvétel során az anyja nevetése is hallható egy rövidke időre. A múltidéző élmény mellett már csak azért is kuriózumnak számít az anyag, mert a hangrögzítő technológia egy rég letűnt eszközéről van szó, ezért a szemfülesek a hangszalag nyikorgását is kivehetik belőle, miközben végigfut a magnóban az eredeti felvétel.

Sajnos az nem ismert, hogy van-e bármilyen más moziban készült hanganyag a Star Wars IV: Egy új remény milliós számra taksált vetítéseiről, de talán ez a hangfelvétel majd arra inspirálja a fanokat, hogy előássák a fiókokba suvasztott régi felvételeiket – ha esetleg akad még ilyen. Még az is előfordulhat, hogy ennek hatására esetleg a Zsivány Egyes vagy éppen Az ébredő Erő kapcsán bukkannak majd fel hasonló anyagok, addig is nézzétek meg alább a videókat az egyik első Csillagok háborúja vetítéséről.

Az eredeti 5 perc és 23 másodperces felvétel montázzsal:

  • Dvid

    ninja cutting onions

  • DeckJaniels

    Ez a film még most is zseniális