Gene Wildertől búcsúzunk, a komédia legendás alakjának karrierjét felidézve

Fecske "> Fecske | aug 30 - 16:38 | Hírek | Nincs hozzászólás


83 éves korában elhunyt Gene Wilder, a legendás komikus. A rendező, forgatókönyvíró és színész már évek óta Alzheimer-kórral küzdött. A mozi világát olyan kultikussá váló filmekkel tette szebbé számunkra, mint a Willy Wonka és a csokigyár, a Dutyi dili vagy a Vaklárma.

Mielőtt szupersztárrá nőtte ki magát a 70-es években, Gene Wilder már színpadra lépett a Broadway-en, Lousiville-ben, valamint a Kirk Douglas oldalán a Száll a kakukk fészkére című darabban.

Az ő és az általa okozott feledhetetlen pillanatok emlékére a következőkben 12 érdekes ténnyel emlékezünk meg rá, melyeket a Variety gyűjtött össze a korai karrierjéről:

1. 1961. március 7-én jelent meg először a lapban a színész neve, Mark Rydell rendezésében készült darab kapcsán. A Roots nevezetű darab egy “foltozott” angol családi dráma, “nem sok érdemiséggel”- saját kritikusuk bevallása szerint. Viszont Wilder remek választás volt az érzéketlen fiú szerepére.

2. 1963 egy mozgalmas év volt számára. Márciusban Anne Bancroft oldalán kapott jelentős szerepet a Kurázsi mama és gyermekei című Broadway előadásban, Jerome Robbins rendezésében. ( Wilder itt találkozott Bancroft későbbi férjével a produkció alatt) Júliusban Louisville-ben lépett fel Carol Channing-el a George Bernard Shaw rendezte The Millionaires darabban. Az év végére már a Broadway dadogó Billy-jeként ismerhette a közönség, a sikert aratott Ken Kesey féle Száll a kakukkban, Douglas-szal az élen.

3. Wilder tagja volt a társaságnak, akik két órán keresztül szerepeltek az Ügynök halála című színdarabban a CBS számára, 1966-ban. Nagyszerű társulat tagja lett, Lee J. Cobb akkor keltette éltre legendás szerepét Lilly Loman-t, George Segal és James Farentino-val kiegészülve, mint fiai.

Gene-Wilder

A milliók által megismert mémek alapjául szolgáló kép, az 1971-es Willy Wonka és a csokigyár című filmjéből.

4. 1966 végére kapta meg első jelentős mozi szerepét, a Bonnie és Clyde-ban. 1967-ben már nagyobb szerep is akadt neki, ami már nyomot is hagyott a szakmában, a Katasztrofális siker elhozta Wilder első Oscar-jelölését.

5. Amikor 1968 februárjában nyilvánosságra hozták a Bonnie és Clyde csapatának Oscar-jelöléseit, ő éppen Stockbridge-ben tartózkodott Arthur Penn-el, a film rendezőjével. A páros megünnepelte az alkalmat, míg a Berkshire Theater Festival produkciójára, a Matter of Position-re készültek, Elanie May-el az élen. Wilder az ezt követő évben kapta kézbe az első Oscar-díját.

6. A Bonnie és Clyde után Bud Yorkin és Norman Lear csapott le a színészre, hogy Donald Sutherland mellett szerepeljen, a Csináljátok, de nélkülem! című vígjátékban.

7. 1969 végére őt pletykálták legesélyesebbnek a nagy várakozást megelőző Philip Roth féle Portnoy-kór adaptációnak. (A szerepet végül Richard Benjamin kapta.)

8. 1970. július 17-én tagja volt annak a csoportnyi színésznek, akik részt vettek abban a munkaszüneteltetésben, ahol Nixon adminisztrációs bombázása ellen tiltakoztak Cambodia-ban. A Katasztrofális sikerben társaként játszott Zero Mostel, mellettük pedig olyan nevek tűntek fel, mint Warren Beatty, Elaine May, Ossie Davis, Milt Kamen, Hope Lange, Martin Balsam, Ruby Dee, Louise Lasser, Myrna Loy, Renee Taylor vagy Linda Lavin.

Stir-Crazy

Gene Wilder és Richard Pryor legendás párosa a Dutyi dili című filmben.

9. A 70-es évek elején számos egyszeri TV szereppel próbálkozott. Köztük volt a Thursday’s Game című vígjáték Bob Newhart és Cloris Leachman oldalán, James L. Brooks rendezésében, valamint az 1973-as Madárijesztőben, Blythe Danner, Nina Foch, Will Geer, és Norman Lloyd mellett.

10. 1971 Hampton-ban töltött nyara kiváló tennis játékossá avatta, melyről a Variety sokat cikkezett is.

11. 1975-re az egész karrierje robbanásszerű sodrásba lendült, a Fiatal Frankenstein-ben és a Fényes nyergekben játszott szerepe után. Ám az egyik csapata még mindig érdeklődést mutatott iránta. A Writers Guild of America-nak 10.000 dollárt  ítéltek a 20th Century Fox ellen, mivel Wilder társ-írói közreműködése nem szerepelt bizonyos reklámokban, különösen azon nem, melyen az állt: “Mel Brooks Film”. Wildernek végül 7000 dollár járt ezután.

12. Rendezői debütálására 1975-ig kellett várni, első munkája a Sherlock Holmes okosabb bátyjának kalandjai volt. Idővel kezébe kapta a Világ legnagyobb hősszerelmese című darabot, amin saját írói készségét bontakoztathatta ki. 1977. február 18-án így nyilatkozott a “Csak a Varietynek” nevezetű rovatban:

Gene Wilder azt mondta, nem szeretne produceri címet a Világ legnagyobb hősszerelmésének, aminek főszereplője, rendezője és írója volt. Azt akarta, hogy a cím a produkciós tervezőjének, Terence Marsh és Chris Greenbury-é legyen. ‘Nem érdekelnek azok a 180.000 dolláros döntések,- mondta Wilder, de ki nem állhatom a 156 dolláros döntéseket.'”

the-worlds-greatest-lover-vinyl-soundtrack

Most már ő is az égieket szórakoztatja egyedi humorával és örök partnerével, a 2005-ben elhunyt Richard Pryorrel. A szívünkben örökké vagány marad, akivel a komédia műfaján belül nem lehetett szarakodni: