Ezt a 10 filmet ajánljuk Halloween estére!Elérkezett az október vége, az az időszak amikor már gond nélkül vásárolhatunk műfenyőt vagy éppen csokimikulást bármelyik bevásárlóközpontban. Ez is kellőképpen jelzi, hogy bár a reklámok és boltok túl hamar hozzák tudtunkra, de közelednek az ünnepek, a nagy evészettel, ivászattal teli hónapok, amelyekből a kötelező filmek sem maradhatnak ki. Az idő is kellőképpen hideg ahhoz, hogy a kinti programokat felváltsa a meleg szobás mozizás. Na de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen karácsony előtt itt van még nekünk egy kiváló Amerikától (honnan  máshonnan?) átvett ünnep, a Halloween. Ilyenkor szokás szerint elárasztják a közösségi oldalakat a „Magyarországon Mindenszentek van” mémek, ennek ellenére mégis egyre többen vásárolunk tököt, amit kifaragunk, sőt be is öltözünk és úgy megyünk el bulizni. Olyannyira kezd gyökeret ereszteni nálunk ez a jövevény ünnep és a hozzá  kapcsolódó szokások, hogy nem csodálkoznék azon, ha pár év múlva csokiért kuncsorgó, Harry Potter jelmezbe öltözött gyerekek kopogtatnának az ajtónkon. Amíg ez be nem következik, addig marad  számunkra a tengeren túlról érkező kifogyhatatlan filmtömkeleg, boszorkányokkal, kísértekkel, vámpírokkal, gyilkosokkal, szellemidézéssel és minden egyéb nyalánksággal, amelyek szerves részei egy igazi október 31-et éltető mozinak. A amcsi szokások ellen lázadók reméljük elnézik nekünk, hogy Mindenszentek inspirálta alkotások híján, inkább kigyűjtöttünk nektek 10 halloweeni filmet, amelyeket mindenképpen érdemes megnézni. Természetesen, ahogy ezt már megszokhattuk, itt is kifogyhatatlan a filmes paletta, így a teljesség igénye nélkül csak legfontosabbakat próbáltuk kiemelni. Sőt, kicsit továbbmentünk és nem csak az ilyenkor szokásos filmek kaptak helyek nálunk, hanem olyanok is listára kerültek, amelyek bár nem szükségszerűen halloweeni filmek, de mindenképpen kellő izgalmat és kikapcsolódást nyújtanak a visszajáró lelkek éjszakáján. Bizonyára nem újdonság az, hogy a témában született alkotások nem a komolyságukról híresek és nem is a világmegváltásról szólnak. Ennek ellenére kreatívak voltunk és megpróbáltunk kevésbé ismert, ám művészi tekintetben nem elhanyagolható gyöngyszemeket is válogatni számotokra. Műfajok terén szintén kalandoztunk egy kicsit, így aztán lesz mese, dráma, animáció, vígjáték és a kihagyhatatlan horror.  Mindenki menyugatására, próbáltunk következetesek lenni, így a top 10 csak nyomokban tartalmaz Tim Burtont. Íme Halloween esti kínálatunk:

10. Átkozott boszorkák (Practical Magic, 1998)

A film, amelyből még az American Horror Story  – Klán című évada is bőséggel merített (mondjuk honnan nem?). Sandra Bullock és Nicole Kidman alakította Owens-nővérek már gyerekként is nagyon furcsák voltak, nem csoda, hiszen boszorkányok, akiknek most egy generációkon átívelő átokkal kell szembenézniük, miszerint az a férfi, aki a családjuk egyik nőtagjába beleszeret, idő előtt meghal. Míg Sandra Bullock karaktere minden erejével azon munkálkodik, hogy normális életet éljen és távol tartsa  magát a mágiától, addig a Nicole Kidman által megformált Gillian csapodár életvitele csőstül vonzza a bajt. Olyannyira komoly a helyzet, hogy a különc boszorkány nagynénik segítségére is szükség lesz. Jóformán nincs olyan év, amikor Griffin Dunne filmjét ne tűzné műsorra valamelyik csatorna, így az ünnepek közeledtével nagy valószínűséggel idén is belefutunk majd. Bár az Átkozott boszorkák valóban nem egy eget rengető alkotás, de nem is azért kedveljük, hanem mert könnyed, szórakoztató és kellőképpen szellemes, amelyet szívesen nézünk újra és újra. Bullock és Kidman mellett, a nagynéniket Dianne Wiest és Stockard Channing színésznőlegendák alakítják, a férfi szereplőgárdát pedig, Goran Višnjić, valamint a Sherlock és Watson című sorozatból jól ismert, Aidan Quinn erősítik.

9. Adsz vagy kapsz (Trick ‘r Treat, 2007)

Ebben a filmben tényleg minden a Halloween körül forog. Egy percig sem szabad komolyan vennünk, ugyanis ez esetben egy horror-vígjátékról beszélhetünk. A szellemek és boszorkányok  éjszakáján négy rémmese elevenedik meg előttünk: az elsőben a középiskola igazgatója válik hirtelen vérengző és elvetemült sorozatgyilkossá, a második történet a Piroska és a farkas horrorisztikusan abszurd változata. A harmadik cselekményszálon egy helyi legenda nyomába eredhetünk, a negyedikben pedig az öregembert láthatjuk, aki azért kénytelen bűnhődni, mert nem adott cukorkát a Halloweenkor kopogtató gyerekeknek. Mindezek tudatában erről a filmről többet nem is értekeznénk, nézzétek meg, nem kimondottan jó, de mindenképp pozitívum, hogy merőben eltér a megszokott halloweeni vígjátékoktól, így a megtekintése után egész érdekes élménnyel lehetünk gazdagabbak.

8. Rém rom (Monster House, 2006)

Annak ellenére, hogy mese, nem feltétlenül kisgyerekeknek szánhatták, mivel néhol meglehetősen ijesztő. A nagyobb korosztály és felnőttek számára viszont, felettébb izgalmas és kellemes perceket nyújthat az Oscar-díjra jelölt film. A Rém rom középpontjában egy  roskadozó épület áll, ahonnan éjjelente furcsa zajok szűrődnek ki. Az utcában lakó három kíváncsi barát elhatározzák, hogy mindenképpen kiderítik, ki vagy mi rejtőzik az ódon ház falai mögött. Okkal sütötték rá, hogy a Rém rom sokszor banális és már-már nevetséges módon lövi el az összes sablonos horror klisét. Próbáljunk elvonatkoztatni és arra gondolni, hogy ez a történet legfőképpen a barátságról, illetve a határtalan gyermeki kíváncsiságról szól, és ilyen tekintetben igenis eléri célját, amely által egy működőképes mese elevenedik meg a szemünk előtt. A film producere maga Steven Spielberg volt, aki nem kevés pénzt invesztált bele, nem hiába, hiszen a jól bevált reklámozós módszere alapján, jött is az Oscar-jelölés.

7. Addams Family (The Addams Family, 1991)

Az Addams családot senkinek nem kell bemutatni. Teljesen őrültek, nagyon galádak és morbid dolgokat követik el annak érdekében, hogy minél visszataszítóbbnak tüntessék fel magukat a külvilág előtt. Ezt azonban annyira groteszk és elegáns módon teszik, hogy akaratlanul is belopják magukat a szívünkbe. Karácsony éjjelén a tőlük megszokott bizarr szokásokat követve ünnepel a család, náluk a szentesti imát kiváltja egy kis szellemidézés, amelynek meg is lesz az eredménye, mivel váratlanul betoppan hozzájuk Fester bácsi, akinek több mint negyedszázaddal ezelőtt veszett nyoma. Nagy az öröm és a boldogság, már amennyire ilyenfajta érzelmeknél ez lehetséges náluk, de idővel rájönnek, hogy a rég elveszett rokon nem az, akinek mutatja magát. Az Addams Family az 1964-66 között futott azonos című televíziós sorozat feldolgozásaként debütált 1991-ben. Ezután még két rész készült el folytatás gyanánt, amelyek már nem tudták megközelíteni az első rész népszerűségét. A főszerepekben Anjelica Huston, Raul Julia, Christopher Lloyd és az itt még kislány Christina Ricci láthatók. Ismerve a hazai adók ismétlődő repertoárját, szinte majdnem biztos, hogy Addamséket is viszont láthatjuk majd a televízió képernyőjén.

6. Árvaház (El Orfanato, 2007)

A történet szerint Laura (Belén Rueda) hosszú évek után visszatér abba az elhagyott épületbe, amely egykoron árvaházként működött, és amely falai között ő is nevelkedett. A nő férjével és a hétéves kisfiával érkezik. Laura terve, hogy felújítattja a régi kastélyt és fogyatékos gyerekek gondozására specializálódott kórházat nyit. Minden jól megy egészen addig, amíg egy nap kisfia, Simon közli vele, hogy megismerkedett egy szellem gyerekkel, Tomásszal. A szülők képzeletbeli barátként könyvelik el a fiú  meséjét, de idővel egyre több bizonyíték utal arra, hogy Tomas talán mégis létezik.  A spanyol horror-thriller az utóbbi tíz év egyik gyöngyszeme. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a számtalan európai filmes díj és jelölés, amelyeket az Árvaház bezsebelt. A rendező, Juan Antonio Bayona 2007-ben még az Arany Kamera díjért is ringbe szállhatott Cannes-ban. A film producere Guillermo del Toro volt, aki ritkán ad ki minőségtelent a kezei közül (bár volt már példa az ellenkezőjére). Az Árvaház inkább thriller, mint horror, ám bőséggel vannak feszült pillanatai, ettől függetlenül alapvetően inkább az elgondolkodtató, csavaros végű kategóriába sorolandó. Ha úgy tetszik, még a halloweeni elemek sem állnak távol tőle, hiszen végig egy zsákba öltöztetett kisfiúval hozzák ránk a frászt.

5. Nosferatu, a borzalom szimfóniája (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, 1922)

Még mielőtt bárki azzal gyanúsítana meg minket, hogy fekete-fehér húszas évekbeli némafilmeket kényszerítünk rá, mindenképpen el kell mondanunk, hogy a Nosferatu minden vámpírfilmek alfája és ómegája. Jó, talán a Twilight-é pont nem, de az 1922-ben bemutatott némafilm Friedrich Wilhelm Murnau rendezésében vitathatatlanul formabontónak számított, azóta pedig filmtörténeti iskolapéldává nőtte ki magát. A Nosferatu a német filmes expresszionizmusnak nevezett irányzat jegyeit viseli magán, miszerint színpadias, erős fény-árnyék hatásokkal operál, grandiózus geometrikus díszletek használ, mindezzel utalva a kor avantgárd emberének lelki zaklatottságára. Leegyszerűsítve, az ekkor született filmek egyfajta elhatárolódást, szembenállást, innovatív igényt kívántak megfogalmazni az addig fennálló művészi renddel és filmes konvenciókkal szemben. A német expresszionisták nagyon tudhattak valamit, hiszen műfajok tekintetében is úttörőnek számítottak, ez időben szültek az első őrült tudósos thrillerek, vámpíros horrorok és robotemberekkel teli sci-fik. A Nosferatu tipikus Drakula-sztori, olyannyira, hogy már annak idején is pereskedtek miatta a plagizáció feltehetően jogos gyanúja miatt. Már csak filmtörténeti művelődés szempontjából is megéri megnézni, bár nyilvánvalóan mai szemmel eltúlzott és olykor groteszknek hat, de gondoljunk arra, hogy a ’20-as évek emberének a vásznon megjelenő Nosferatu olyan volt, mint számukra a kútból előbukkanó Samara.

4. Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas, 1993)

Ahogy ígértük, listánkban próbáltunk határt szabni Burton halloweeni tejhatalmának, mégsem elfelejtendő tény, hogy csak az ő filmjeivel meg lehetne tölteni egy tízes listát. Az Álmos völgy legendájaA halott menyasszony,  Beetlejuice és még hosszan sorolhatnánk megannyi rendezését, amelyek joggal nevezhetők a Halloween filmek legjobbjainak. A Karácsonyi lidércnyomás kétségtelenül Burton fénykorának egyik fő darabja, amikor még a Mester maradandód tudott alkotni. Az zenés animáció az ünnepek birodalmába kalauzolja el a nézőt, pontosabban Halloween Földre, ahol a helyi ceremóniamester, Rosszcsont Jack belefásul az örökös ijesztgetésbe, nem talál már örömöt munkájában. Nagy egzisztenciális válsága közben, véletlenül betéved Karácsonyvárosba és az új hely teljesen rabul ejti, megbabonázzák a fények, a díszek, a tömérdek ajándék. Jack elhatározza, épp itt az ideje annak, hogy náluk is meghonosodjon a Karácsony ünnepe, ezért gondol egyet és elrabolja a Víg hullásnak nevezett Mikulást, amellyel óriási katasztrófát idéz elő. Érdesség, hogy a filmben elhangzó This is Halloween című dalt még Marilyn Manson is feldolgozta, aki többször hangoztatta már Tim Burton iránti rajongását. Burton helyében azért elgondolkodnánk Manson feléje tanúsított imádatán, hiszen ez akár egy közös munka alapja is lehetne.

3. Psycho (1960)

A  rendező zseni, az utánozhatatlan Hitch Mester, a filmes késleltetés koronázatlan királya, a rémületkeltés atyja. Ő volt az első, aki meg merte lépni, hogy filmje első tíz percében eltegye láb alól a főszereplőnőt, hogy aztán az ő halála köré fűzze fel a cselekmény további alakulását. Talán nincs is olyan ember a világon, aki ne ismerné a Psycho legendás tusolós jelenetét, amelyre számtalanszor utaltak már más filmekben, és amely első levetítése után fejvesztve és sikoltozva  menekültek ki az nézők a moziteremből. A ’60-as évek egyik sztárszínésznője, Janet Leigh alakította Marion unja az életét, a munkáját, sőt talán még a szeretőjét is. Egy nap főnöke hatalmas pénzösszeget bíz rá, amivel a nő ügyesen meglép. A várost elhagyva új autót vásárol, később éjszakára betér egy mellékút mellett található, nem túl bizalomgerjesztő motelbe, ahol, mint kiderül, ő az egyetlen vendég.  A hely tulajdonosa az elején roppantul előzékenyen és kedvesen fogadja a nőt, ám idővel nyilvánvalóvá válik, hogy valami nagyon nem stimmel a férfi viselkedésével kapcsolatban. A Psycho kihagyhatatlan klasszikus, amely nem csak egy egyszerű értelembe vett thriller, hanem a hitchcocki késleltetés által fokozatosan kibontakozó pszichológiai dráma is. A Psychot Gus Van Sant rendező azonos címmel 1998-ban forgatta újra. A remake érdekessége, hogy jelenetről jelenetre, beállításról beállításra megegyezik az eredeti alkotással, leszámítva a modern környezetet, és hogy a film színes. Az utóbbi években a népszerű Bates Motel sorozat dolgozza fel a film előtörténetét.

2. Az ördögűző (The Exorcist, 1973)

Marrin atya évekkel ezelőtt már legyőzte a Pazuzu nevű démont, de most minden jel arra utal, hogy a gonosz visszatért és egy kislány testébe költözött. William Friedkin klasszikusa 1974-ben sorra nyerte a rangos díjakat. Az Akadémia tíz kategóriában jelölte, amelyből kettőt sikerült Oscarra váltani, a hét Golden Globe-jelölésből pedig, hat szobrot gyűjtött be.  A forgatókönyvet saját azonos című regényéből William Peter Blatty  írta, aki producerként is közreműködött  a kultikus horror elkészítésében. A film relatív kis, 15 milliós költségvetése végül, több mint 400 millió dollárt hozott a konyhára, amelynek köszönhetően akkoriban minden idők egyik legsikeresebb produkciójának számított. Olyan nagy nevekkel találkozhatunk benne, mint a legendás Max von Sydow vagy az anyát alakító Ellen Burstyn. Az ördögűző az a film, amely együtt idősödött velünk és amelyhez újra és újra visszatérünk. Szinte nincs olyan év, hogy ne látna napvilágot egy hasonló koncepcióra épülő horror vagy hozzá kapcsolódó paródia.

1. Halloween – A rémület éjszakája (Halloween, 1978)

Ki más zárhatná listánkat, mint egy régi ismerős pszichopata, Michael Myers, aki soha nem riad vissza egy kis halloweeni vérontástól.  1963 éjszakán a  New Jersey állambeli  Haddonfieldben a hat éves kisfiú brutális kegyetlenséggel végez a családjával. A következő 21 évet elmegyógyintézetbe tölti, majd megszökik, hogy visszatérjen az egykori rémtett színhelyére és tovább gyilkolhasson. Fehér maszkban, megállíthatatlanul szedi áldozatait.  A 1978-ban bemutatott horrort mindössze 21 nap alatt forgatták le, így ez lett minden idők legtöbb pénzt hozó független filmje. A készítők olyan sovány költségvetésből gazdálkodhattak, hogy a szereplők kénytelenek voltak saját ruháikban játszani. Doktor Loomis szerepére először Christopher Lee-t kérték fel, de ő visszautasította. Lee később pályafutása egyik legnagyobb baklövéseként beszélt a döntéséről. A film próbafelvételeinek megkezdése előtt, szóba került a bohóc maszk használta, de végül a stábtagok megegyeztek abban, hogy sokkal hátborozgatóbb lenne egy érzelemmentes, színtelen álarc.  A Halloween sok ponton utal a listánkban fentebb szereplőre Psychora, ugyanis Donald Pleasence által megformált Sam Loomis karakterének nevét Hitchcock filmjéből kölcsönözték. Továbbá ebben a filmben debütált először Jamie Lee Curtis, akinek édesanyja az a Janet Leigh, akit szétkaszabolnak a legendás zuhanyzós jelenetben. A ’78-as horror annyi folytatást és feldolgozást megért már, hogy szinte követhetetlen a lista. Egy biztos, az eredeti változat méltán az egyik leghíresebb és legfontosabb darabja a halloweeni mozik palettájának.