Doctor Strange kritika – Számtalan dimenzió egyetlen jegy áráért

Fecske "> Fecske | nov 1 - 16:55 | Kritika | 10 hozzászólás


Felejts el mindent, amit eddig a Marvel filmes univerzumáról igaznak gondoltál, minden amit eddig láttál, csak töredéke a nagy egésznek! Az idei év (nem csak a Marvel részéről) úgy tűnt teljesen kimerült az eredeti képregény adaptációk terén, de az ember már úton van, aki időben orvosolja a kétségeinket, és elegendő spirituszt ad a Marvel Végtelen háborújáig.

 

mv5bmji0ntyymzg4ov5bml5banbnxkftztgwnjq5mdazmdi-_v1_sx1777_cr001777935_al_

Az időzítés nagyon precíz a Marvel részéről, Stephen Stranget éppen akkor érte el végzetes balesete, mely egyenesen misztikus erejéhez vezette, mikor a legnagyobb szükség volt rá a szuperhős univerzumban, és ami ennél is fontosabb, a lassan egyszínűvé váló szuperképességekre felhúzott eredetsztorikban. Strange egy Tony Starkhoz hasonlóan gazdag, elismert lángelme, árnyalatokkal kevesebb arroganciával, és annál nagyobb kíváncsisággal. Miután élete és karrierje kettétört egy autóbalesetnek köszönhetően, a kezdeti konfliktusok Strangen belül bontakoznak ki, de ahogy próbálja visszaszerezni elvesztett életét, különleges útja során felfedezi a materiális világon túl zajló kozmoszok adta lehetőségeket. A Miki egeres stúdiónak körmölő forgatókönyvírók eddig egészen szokatlan módon a poénokat szinte egytől egyig főhősünk kiszolgáltatott helyzetére húzták fel, így miközben nyugati emberként felfedezi a keleti bölcsességek és misztikumok adta lehetőségeket – mind tudjuk milyen érzés mikor először találkozunk a karma, a csakra, a harmadik szem stb. kifejezésekkel – Strange pontosan a mi szemszögünkből megragadva közvetíti az ezekkel való szembesülését. De ahogy az utazás kezdetét veszi, minket is ugyanúgy lenyűgöz majd a dimenziók sokasága és változatossága, melyet kiváló vizualitással és ötletességgel dolgoztak ki a készítők. Van itt az Eredetben látott feje tetejére álló felhőkarcolók, a fizika törvényeit meghazudtoló, Pókembert megszégyenítő mennyezeten és falakon vívott harcok, természetesen a Marveltől megszokott, felszínesebb mögöttes tartalmakkal felruházva, melyek funkciója inkább a látványt alárendeltje, mintsem a cselekményt erősítő alapköve.

Marvel's DOCTOR STRANGE..L to R: The Ancient One (Tilda Swinton) and Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch)..Photo Credit: Jay Maidment..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

Mindezt megfejeli a stúdió sosem vétkező castingja. A Benedict Chumberbatch által életre keltett idegsebész és legfőbb varázsló az univerzum eddigi legnagyobb karakterei mellett foglalja el méltó helyét, Mr. Holmestól nem is vártunk volna mást, hiszen többnyire karrier elkaszáló szerepeket még nem vállalt el és nem is ezzel kezdi el. Mestere, Ancient One (Tilda Swinton) a tökéletes választás volt a keleti bölcs szerepére, aki bevezeti Stranget a mágia világába, mellyel hirtelen a Vasemberrel elindított világ eddigi legfurább és pszichedelikusabb kalandjába hajít bele minket. Wong (Benedict Wong) karaktere adja a könnyed humort a mágikus filmhez, pillanatokra még egy ősi tárgy felbukkanása is képes ellopni a showt a szorult helyzetekben. Kaecilius (Mads Mikkelsen) karaktere megfelelő ellenlábasa Strangnek, aki ha ezúttal sem válik a emlékezets gonoszává a Marvel hősök között, égéstől torzított szemeivel ha felbukkan mégis a mozivászonra szegezi a tekintetünket, de a film súlypontját mégsem ezekben a karakterekben kell keresnünk.

mv5bmji1nju4mzk2nf5bml5banbnxkftztgwmtq5mdazmdi-_v1_sx1777_cr001777935_al_
Amiben remekel a Dr. Strange, hogy olyan eredet filmet hozott létre, mely nem csak tragikus előéletű főhősén keresztül hozza tető alá az eddigi legmélyebb és komolyabb szuperhősmoziját, amely jórészt a beígért A Sötét Lovag- trilógia nyomvonalát követi,  de magát a misztikumot is belecsempészi a Marvel filmes univerzumába, anélkül, hogy bárkinek megártana a keleti filozófia vagy elütne és megbolygatná az eddig kijelölt irányvonalat. Mostanáig a stúdió vígan elvolt Strange karaktere nélkül, de az kétségtelen, hogy ezután a mozifilm után a Végtelen háború nélküle nem működhet és nem képezhet egy kerek egészet. Dr. Strange univerzuma végtelen lehetőséget adhat a Marvelnek, hiszen minden eddig ismert történetükön és ötletükön túlmutat, ráadásul az alternatív világoknak köszönhetően a fő karakterek lassan közelgő lecserélésére is természetes megoldást kínál.

mv5bmja3njmwmjg1m15bml5banbnxkftztgwmzq5mdazmdi-_v1_sx1777_cr001777935_al_
Egy ideje téma már, hogy mikor kezdenek el felnőni a szuperhős filmek, talán nagy meglepetésünkre ez a film hozta el ezt a korszakot az amúgy színes-szagosnak tartott stúdió életében. Ha a legtisztábban akarjuk megfogni a Dr. Strange jelenséget, azt mondhatjuk, hogy ő indítja el a pubertáskort a Disney köpönyeges igazságosztói között. Strange karaktere miután hatalmas traumát szenved el, életét vissza szerezve egy eddig ismeretlenre és minden képzeletet felülmúlóra talál, mely alapjaiban változtatja meg a világot, amit ismert és amit mi megismertünk az elmúlt évek során, valamint a szuperhősöket is, hiszen betekintést nyerünk a színfalak mögé, így amit eddig a valóságnak gondoltunk (a Marvel karakterek is annak gondolták) már csak egy színjáték képeként rajzolódik ki. A cameo szerepek is eddig nem látott módon lettek elhelyezve, Stan Lee pont a legváratlanabb pillanatban bravúrozik, az utalások, és a két világ összekötése, melyben a Bosszúállók csupán a fizikai világ védelmezőiként vannak feltüntetve, olyan hatásosan tálalja Scott Derrickson direktor, hogy az eddigi Avengers összecsapásokból pillanatok alatt játszóházat varázsol, melyet a végkifejlet is tovább erősít: előre vetíti, hogy nem hétköznapi kalandok várnak ezentúl ránk, ha a mozitermekben a hősök mellé szegődünk.

A film zárása a legkomolyabb (már amennyire egy ilyen fantáziavilágtól kitelik) témáját és fenyegetését vezette fel az univerzumban, ennek remélhetőleg később is érezni fogjuk a hatását, mindezt természetesen a Marveltől megszokott humorral megfejelve, melyeket sokszor fogunk magunkban felidézni kifele jövet a teremből (mondhatni újra, és újra, és újra). A Dr. Stranget minden Marvel rajongónak látnia kell, aki pedig amellett a keleti vallásokban is jártas könnyes szemekkel figyeli majd minden egyes jelenetkockáját. Aki olyan szuperhős filmre vágyik, amely képes újat mutatni, a friss alapanyaggal kilépni a saját korlátaiból mindenképpen vegyen rá jegyet, akármelyik univerzumban is kallódjon vagy utazzon, hiszen a Doctor Strange pontosan olyan, mint az egyet fizet hármat kap akció. Ahogy azt már megszokhattuk, ajánlatos a stáblistát is végig ülni, ugyanis egy rég elfeledett ismerős tűnik fel, mely után garantáltan derűvel hagyjuk magunk mögött Doctor Strange amúgy komoly és varázslatos világát.

Ezt figyeld!:
 • • Doctor Strange első kalandozását a dimenziókon keresztül!
 • • A párhuzamokat Tony Starkkal, nem lesz könnyű ezt a kettőt egy póráz alatt tartani!
 • • A végkifejlet, mely a Marvel eddigi legtávolibb szegletébe varázsol el minket!
89
százalék
 • X2014

  Jó cikk, nem láttam még a filmet de abszolút meghozta hozzá a kedvem 🙂

  • Köller Kristóf

   Örülünk ha tetszett, szerintünk mindenképpen megéri az árát. 🙂

 • Sidious

  Valaki ki tudna segiteni hogy a második stáblistás jelenetben a rosszfiu az valami klasszikus rosszfiu lesz vagy csak kreáltak egyet?

  • Batthew

   Ő egy klasszikus rosszfiú lesz. Mordo nagyobb névnek számít Dr. Strange ellenségei között, mint Kaecilius, aki ugye ebben a filmben volt a veszélyforrás. Eredetileg Mordo fordult az Ős Mágus ellen, és Kaecilius egy gonosz szolgaként funkcionált.

   • Sidious

    Köszi a választ, annyira az utolsó pillanatban született ez a gonosz, mondvacsinált motivácioval…eröltetett volt

    • Batthew

     Valamilyen szinten megtudom érteni, hogy miért döntött igy, de a “sötét oldalra” állása tényleg egy kicsit összecsapott lett. A stáblistás jelenet nélkül kellett volna Mordot sorsára hagyni.

 • Dávics

  számomra az eddigi leggyengébb Marvel film 🙁 igaz, én alaból jobban kedvelem ha tudománnyal magyaráznak meg valami mint hogyha mágival, de… hát számomra nagyon nem jött át. viszont végre várok egy Thor filmet… 🙂

 • FrostRaven

  A marvel fan lecsapott újra 🙂 89%.. Erőltetett gonosz, összevissza film, az épülethajlítgatás már 15 perc után unalmas volt.. Tartalom szinte semmi, csak látványorgia.. De hát ilyen az, ha egy “kritikusoldal” szerkesztői marvel megszállottak, az objektivitás helyett.

  • Sidious

   Nézem IMDB-t és télleg nem reális, hogy 8-9 közti pontokat adnak rá. Azért annyira nem nagy szám(szöveg, cselekmény, látvány) és mégis tulpontozzák csak mert minden film egy pontba tart, ez elfogultság

  • Köller Kristóf

   Hidd el nem vagyunk MArvel fanok, sőt inkább úgy mondanánk, hogy már unjuk a képregény adaptációkat. Ráadásul a kritikusunk egy olyan személlyel nézte, aki kimondottan rühelli a hősökről szóló filmeket, de még neki is egészen tetszett. A 89% az a műfajon belüli értékelésnek minősül nálunk, tehát a képregény adaptációk között értékeltük. 🙂 Illetve a kritika műfaján belül nem beszélhetünk objektivitásról, mivel erősen benne van a saját vélemény, a szubjektivitás, így maximum csak törekedni lehet erre, de elérni semmiképpen sem. 🙂

=Doctor Strange kritika – Számtalan dimenzió egyetlen jegy áráért Rating: 89 out of 100