Bourne-gyorstalpaló, 1. rész: Mr. Cavinton feldúlja EurópátNyakunkon a legújabb Bourne-etap, s hivatalon kívül csak az igazi fanok és a filmőrültek ülnek neki az egész széria 8 órás játékidőt felemésztő újbóli elfogyasztásának; mi most Olvasóink kedvében járva cikkünkben összefoglaljuk Bourne rendhagyó világában eddig történteket, hogy mindenki képbe kerülve ülhessen be az ötödik Bourne kalandra!

 

Jason Bourne figuráját Robert Ludlum amerikai írónak köszönhetjük, aki 1980-ban jelentette meg A Bourne-rejtély című regényét, melynek címadó főhőse egy trauma következtében elveszíti az identitását. A könyv 8 évvel később egy 3 órás mini sorozatban került adaptálásra a televízió képernyőjén Richard Chamberlain főszereplésével. A szélesvásznú változatra egészen 2002-ig kellett várnunk, amit végül Tony Gilroy forgatókönyvírónak köszönhetünk: Ludlum regényét a főbb vonalaiban adaptálva megalkotta a CIA amnéziás titkosügynökét, akit pórázáról eleresztve Amerika véletlenül rászabadít Európára!

Bourne_szereplok

Doug Liman akciódús, nagyon feszesre húzott thrillert rendezett Gilroy szkriptjéből, az ebben az időszakban magát trenddé kinövő rendkívül intenzív, pörgősre vágott, kézikamerás akciójelenetekkel, az amerikaiaknak egzotikusnak, nekünk pedig ismerősnek tűnő európai helyszínekkel, és grandiózus, karosszériaropogtató autós üldözésekkel megspékelve. A Bourne-rejtély nagy szakmai és közönségsikert élt meg, még ha ez a bevételi adatokon számottevően nem is látszott meg (214 millió dollárt hozott világszerte!). A siker életre hívta a folytatást, amely – bár az első rész is csak főbb vonalakban kötődött az írott verzióhoz – immár teljesen elkülönült Ludlum nagy sikerű, eredeti könyvsorozatától, és egy egészen új, sötét világba cseppentette főhősét. Sokak szerint pont Paul Greengrass rendezőnek, a Bourne-csapda és a Bourne-ultimátum direktorának és a címszerepet játszó Matt Dammon-nek a közös együttműködésével sikerült csúcsra járatni a szériát, s talán ezért előzi meg hatalmas várakozás a nemes egyszerűséggel csak Jason Bourne címet kapó produkciót, amely a Bourne-hagyaték mellékvágánya után ismét visszavezet a fő csapásirányra! Emlékszel még rá, hogy mi az a Treadstone és a Fekete Rózsa? Milyen titkokra derült fény Bourne múltjában? Hogy kerül a képbe Aaron Cross? A továbbiakban lehull a múlt fátyla – vigyázat, a régebbi filmek fényében spoileresek leszünk! -, segítünk visszaemlékezni, foglaljon csak helyet körünkben, Mr. Bourne! Indul az utazás!

A Bourne-rejtély
A_Bourne-rejtely_plakatA Földközi-tengeren egy olasz halászhajó félhalott férfit ment ki a tengerből. A túlélő, miután magához tér, semmit sem tud felidézni a múltjából, még a nevére sem emlékszik, ahogy arra sem, hogy hogyan került két pisztolygolyó a hátába. Az egyedüli nyom, amin elindulhat, egy zürichi bankszámlaszám, ami a férfi bőre alá rejtett kapszulából
származik. Ez az in medias res kezdés kiválóan megalapozza a film hangulatát, s a krimi szálat helyezve fókuszba a néző a főhőssel együtt nyomozza ki a homályból lassan kibontakozó részleteket.
A sztori egy Nykwana Wombosi nevű afrikai politikus körül bonyolódik, akit a CIA juttatott hatalomra egy harmadik világbeli országban, majd amikor száműzték a vezetésből, szintén amerikai barátaitól várja el, hogy juttassák őt oda vissza. Wombosi sokat tud a CIA titkos afrikai ténykedéséről, s nem rest kinyitni a száját, ha a helyzet(e) úgy kívánja.
Az ehhez hasonlóan kényes szituációk alternatív megoldására korábban fű alatt létrehoztak egy titkos programot a CIA berkeiben Treadstone fedőnévvel. A program ügynökeiből a viselkedésmódosítás olykor kegyetlen eszközeivel száműzték a morális kérdéseket, ezzel megállíthatatlan gyilkológépeket hoztak létre. A Treadstone operatív vezetője, Alexander Conklin – a felettese, Ward Abbott és a felső vezetés tudta nélkül – megpróbálja megoldani a Wombosi-féle problémát. Ám az akcióba hiba csúszik, s a Wombosi likvidálására kirendelt ügynök nyomtalanul eltűnik… amíg fel nem bukkan később egy zürichi bankban.
Conklin és elemzői menedzsmentje nem rest a hiba kiköszörülése végett végezni az irányításuk alól elszabaduló ügynökkel, Jason Bourne-nal, ám a sötétben tapogatódzó férfi mindig kicsúszik a kezükből, miközben előbb Svájcban az amerikai nagykövetségen csap patáliát, majd Franciaországba átruccanva Párizs közlekedési életét állítja a feje tetejére. A Treadstone aktiválja az alvó ügynökeit, egyrészt hogy – sikerrel – elvarrják a Wombosi-szálat, másrészt hogy – ezúttal sikertelenül – pontot tegyenek a Bourne-ügy végére.
Bourne végül szembekerül Conklinnal, aki révén sikerül felidéznie a Wombosi-féle merényletkísérletet, amely azért hiúsult meg, mert a célponttal együtt a helyszínen tartózkodott annak családja. Ekkor kapott két golyót a hátába Bourne, s ezzel bezárul a kör. Conklinnal egy Treadstone-ügynök végez, miután Conklin főnöke, Abbott, megelégelve beosztottja sorozatos hibáit, tisztogatásba kezd, lezárja a Treadstone-t, Bourne-t pedig veszteséglistára teszi. Bourne lelép a színről Marie-val, a lánnyal, aki végigasszisztálta vele a franciaországi ámokfutását.

A Bourne-csapda
A_Bourne-csapda_plakatJason Bourne és élettársa, Marie Indiában próbál eltűnni szem elől, miközben a férfi elkeseredetten viaskodik továbbra is a démonjaival. A múlt azonban utána nyúl egy orosz titkosügynök személyében, akinek Bourne helyett Marie-t sikerül likvidálnia, s ezzel újra Európa játékterére kényszeríti a CIA leghalálosabb kiugrott ügynökét.
Berlinben mellékvágányra fut a CIA akciója, amely egy 7 évvel korábbi bűncselekményre derítene fényt: 20 millió dolláros CIA letét tűnt el akkor egy moszkvai átutalás közben, amelyről egy Neszkij nevű orosz politikusnak lett volna információja, ám a felesége egy elfajuló családi perpatvarban meggyilkolta, mielőtt megoszthatta volna a hatóságokkal. Most Neszkij információi kerülnek ismét elő Németországban, ám a csereügylet folyamán mind az aktáknak, mind az értük fizetendő 3 millió dollárnak lába kél. A helyszínen két hulla és egy ujjlenyomat marad, az utóbbi Jason Bourne-é.
Bourne kapcsán a CIA-n belül ismét terítékre kerül a Treadstone, és előrángatják a program nyugdíjazás előtt álló vezetőjét, Ward Abbott-ot is. Pamela Landy, aki a Neszkij-üggyel volt megbízva, elemzői élén Bourne nyomába ered, miközben egyre mélyebbre ássa bele magát a Treadstone-ba is, amelynél rejtélyes részleteket fedez fel.
Bourne berlini nyomozása során kideríti, hogy legelső, nem hivatalos akciója 7 évvel ezelőtt pont Neszkij likvidálása volt, amely során a politikus felesége is életét vesztette, így úgy állította be, mintha a nő lőtte volna le féltékenységből a férjét, aztán saját magát. A megbízás az előző részben meggyilkolt Conklin és Abbott magánakciója volt, akik egy orosz üzletember, Gretkov segítségével tüntették el a CIA 20 millió dollárját. Most Gretkov tisztogat maga után, aki Berlinben egy korrumpálható orosz titkosügynök, Kirill segítségével szerezte meg a hozzá vezető Neszkij-aktákat, s próbálta meg az egészet Bourne nyakába varrni.
Bourne vallomásra kényszeríti Abbott-ot, majd hagyja, hogy a fickó végezzen magával. Abbott vallomását eljuttatja Landy-nek, ő maga pedig Moszkvába utazik, hogy megtalálja Neszkij még életben lévő lányát: vezeklésképp közölni kívánja vele, hogy nem az édesanyja ölte meg az édesapját. Moszkvában szembekerül Kirillel, aki kedvese, Marie haláláért felelős, s a fél várost romba döntő autósüldözés közepette az orosz ügynök megfizet tettéért. Gretkov-ot Abbott vallomása alapján lekapcsolják az orosz hatóságok.

A cikknek folytatása (ide kattintva már el is érheted) következik!

  • Kada

    Az egyik legjobb sorozat, amit imádok. Minden részét több tucatszor láttam, de ez egyike azon keveseknek is, ami eredeti nyelven nézve még ezerszer jobb hangulatot ad. Az első a kedvencem, azt anno a TV2-n láttam, másnap pedig már rendeltem is meg a DVD-t. A második is elég jó, bár nekem nem tetszik annyira, mint az első, de bőven jó. A harmadik megint nagyon jó lett, és szerintem a negyedik is nagyon jóra sikerült, pedig féltem tőle. Simán hozta a Bourne hangulatot, és teljesen korrekt volt az üldözéses jelenete (szerintem a széria legjobbja volt az üldözés). Nagyon kíváncsi vagyok az új filmre, kár, hogy a környezetemben nem adják eredeti nyelven.