87. Oscar-díjátadó – EsélylatolgatásÉvek óta először nem lehet panasz az Oscar-jelöltekre. Nagyon régóta nem gyűlt össze ennyi kivételes alkotás, mint most. És az a még furcsább, hogy több kategóriában is olyanok versengenek, akik egy gyengébb mezőnyben simán nyernének. De természetesen nem hazudtolta meg magát a jó öreg Oscar, mert a díjszezon erősen befolyásolhatja a végső nyerteseket, ami miatt könnyebb megtippelni a végeredményt. Így teszünk mi is. A legfontosabb kategóriákat végigvesszük és találgatunk.

Látványorgia, avagy a legjobb vizuális effektek, trükkök, smink és kosztüm kategóriák

a10938ae18a03c11d40395bf0b594a55

Természetesen nem fogunk egyből a lecsóba csapni, haladjunk szép sorjában. A kategóriák nagy részének egyértelmű esélyese A Grand Budapest Hotel, de azért ildomos megjegyezni, hogy a sminkes és maszkos szakszervezetnél meglepően jól teljesített A Galaxis Őrzői is, ugyanis tőlük 2 elismerést is bezsebelt a legjobb kortárs Smink/Maszk és a Legjobb speciális effektus díjáért, miközben egy győzelem jutott a Birdmannek a legjobb smink elnyerésével. A Grand Budapest Hotelnek szintén 2 díj jutott a legjobb karaktermaszk történelmi környezetben és a legjobb haj díj képében. Mindazonáltal ismerve az Oscar ízlését, elég valószínűtlen hogy egy olyan filmet díjazzanak, mint a Galaxis Őrzői. Éppen ezért minden bizonnyal a Grand Budapest Hotel fogy nyerni.

A látványtervben már azért rezeg a léc, mert indul többek között a Csillagok között is. Hogy ki nyeri itt a díjat, azt nehéz megjósolni, de esélyes mind a Csillagok között a kifogástalan speciális effektusokért, mind a Grand Budapest Hotel a hihetetlenül autentikus környezet megteremtéséért is. De minden bizonnyal az Oscar ízléséhez ez utóbbi áll közelebb, így esélyes a győzelme is. Vizuális trükkök terén a Majmok Bolygója: Lázadás megérdemelné az elismerést, mert a film motion capture technikája párját ritkító (emlékezzünk csak, hogy változott át Andy Serkis Cézárrá), vagy a Csillagok között elképesztően szép megvalósítását, ahogyan Christopher Nolanék a szemünk elé tárták a világűrt. De ennél az analógiánál maradva A galaxis őrzői is nyerhet. Díjakat elnézve a Vizuális Effektusok Szakszervezete díjazta mind a Majmok Bolygóját 3 díjjal, de kapott a Csillagok között is egy díjat, és érdekes módon az X-Men: Az eljövendő múlt napjai is kapott kettőt.  Így smink és maszk kategóriában A Grand Budapest Hotel az esélyes, ahogyan a látványterv kategóriájában is. A vizuális trükkök terén pedig minden bizonnyal az Csillagok között fog diadalmaskodni.

Hangorgia, avagy az audiovizuális díjak

Directors_J.J._Abrams_and_Alfonso_Cuarón_at_the_87th_Oscars_Nominations_Announcement

Hangzás terén azért érdekes a szituáció, mert ha azt nézzük, a Whiplash egy az egyben vihetné ezt az egész szegmenst. A hangkeverés díját minden bizonnyal el is viszi, de sajnos a hangvágás kategóriájába érthetetlen módon be se került (talán túl nyilvánvaló lett volna az ottani győzelme), így érdemi ellenfél nélkül verseng a Birdman, a Csillagok között, A Hobbit: Az öt sereg csatája, az Amerikai mesterlövész és a Rendíthetetlen. Talán a legnagyobb esélyes itt a Birdman, de az Amerikai mesterlövész és a Csillagok között is befuthat. A hangvágók szakszervezetétől kapott díjat a Birdman és az Amerikai Mesterlövész, és ez fegyvertény a többi filmmel szemben. Hovatovább bizony elképzelhető, hogy ebben az esetben az Amerikai mesterlövész fog győzni.

Legjobb filmzene kategóriájában talán a legnagyobb esélyes A Grand Budapest Hotel, mert a film zenéjét szerző Alexandre Desplat eleve egy többszörös Oscar-díjra jelölt szakember. Ráadásul ha nem lenne elég, akkor 2 munkáját is díjra jelölték, hiszen mind A Grand Budapest Hotel, mind a Kódjátszma ott van a jelöltlistán. Az előbbi esélyeit növeli a BAFTA-díj, viszont a Golden Globe-ot nem ez a film nyerte, hanem A mindenség elmélete. De mivel Desplat két jelölést kapott, ami fajsúlyos lehet a döntésnél, egészen valószínű, hogy a Grand Budapest Hotel kapja a végső elismerést ebben a kategóriában.

A betétdal pedig egy olyan kategória most, ami szintén nem egyértelmű. Tavaly a Let it Go győzelme elég nyilvánvaló volt,  hasonlóan két éve Adele Skyfalljához. Idén annyira nem lefutott itt a dolog, mert egyrészt itt van a Lego kaland Everything is Awesomeja, illetve a Golden Globe-díjas Glory, a Selma betétdala. Nehéz lenne dönteni, talán lépéselőnyben van a Glory a maga Golden Globe-díjával, ami erősebb érv lehet a Lego Kaland hypejával.

A legjobb vágás, a legjobb operatőri munka, slusszpoénként a legjobb animációs film jelöltjei

best-director-oscars

Elérkeztünk azokhoz a kategóriákhoz, amelyekhez köthető a szokásos évi közfelháborodás is. Az egyik ilyen a legjobb vágás, amelynek nagy vesztese egyértelműen a Birdman. Így viszont nagy esélyes itt a Sráckor, de azért A Grand Budapest Hotelt sem kell félteni. A vágók szakszervezeténél egyenlően áll a két fenti film. Mindegyik 1-1 díjat zsebelt be, így elég nehéz megtippelni ki nyer. Ha hajszálnyival, de talán az utóbbi fog nyerni.

Operatőri munka tekintetében A Grand Budapest Hotel ismét ott van a jelöltek között, de azért lőtávolban van a Birdman is. Olyannyira, hogy az operatőrök szakszervezeténél nyert is, és ezért lépéselőnyben van, de ismerjük Wes Anderson filmjének operatőri teljesítményét. Nem szabad elfelejteni, hogy a díjszezonban elkelt díjak nem minden esetben befolyásolják az Oscar véleményét. Főleg ha egy olyan kategóriáról van szó, amihez 1 díjátadó köthető. Lehet érdemes kiindulni a többi vizuális kategóriából, és azért ott van az esélyesek között A Grand Budapest Hotel. Éppen ezért nehéz is megtippelni, hogy mi lesz, de talán itt is egy hajszálnyival ez fog nyerni.

És végül jöjjön a legjobb animációs film díja, aminek jelöltjei ismét felkorbácsolták az internet népének kedélyét. Történetesen, hogy teljességgel mellőzve lett a Lego Kaland, amit egyébként a tavalyi év egyik legjobb animációs filmjének kiáltott ki mind a nézői, mind a kritikusi tömeg. És valljuk be, van is benne valami, de ha nincs is így, minimum egy jelölést érdemelt volna. Merthogy bár a kategória nagy esélyesének, az Így neveld a sárkányod 2-nek jutott a Golden Globe-díj, a Legonak kijárt egy BAFTA szobrocska. Így viszont szinte biztos, hogy az Így neveld a sárkányodat 2 fog nyerni.

Forgatókönyvek bűvöletében

oscar_nominated_screenplays_2015_download_0

 

Haladunk szépen, most már tényleg jönnek a legfontosabb díjak. Elsők között is a forgatókönyvek. Eredeti forgatókönyvek között a nagy esélyes A Grand Budapest Hotel. Bezsebelte mind a BAFTA-díját, mind a Forgatókönyvírók Szakszervezetének díját. Ellenfele sok van, mind a Sráckor, mind a Birdman tekintetében, de akár említhetjük az Éjjeli Férget és a Foxcathert is. Ilyen erős hátszéllel elég elképzelhetetlen, hogy ne húzza be a díjat a film.

Adaptált forgatókönyvek között már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Itt van többek között az Amerikai mesterlövész, a Kódjátszma, A mindenség elmélete, vagy a Whiplash és a Beépített Hiba (amit egyébként nálunk nem mutatnak be). Ha a díjszezonra nézünk, a BAFTA-t a Mindenség Elmélete vitte el, viszont a szakszervezetek díját a Kódjátszma zsebelte be. És még itt van az Amerikai mesterlövész is. De minden bizonnyal azért a Mindenség Elmélete elviszi, amit el kell vinnie.

Színészparádé, plusz a legjobb rendező

Oscar Nominations 2015

Most már tényleg közel a vége. Színészek között most talán a férfiak mezőnye az erősebb, éppen ezért kezdjük a hölgyekkel. Mellékszerep fronton abszolút Patricia Arquette számít befutónak. Legnagyobb kihívója talán Maryl Streep lehet. De Arquette minden díjat elnyert magának a díjszezonban, amit csak lehetett, épp ezért itt nincs kakukktojás. Színésznő kategóriájában sem különb a helyzet, mert itt pedig Julianne Moore számít az abszolút favoritnak, aki Arquettehez hasonlóan nyert a Golden Globe-on, a BAFTA-n, és még a színészek szakszervezeténél is. Ha valakinek esélye van még erre a díjra, az Reese Witherspoon vagy Felicity Jones-nak lehet.

Férfiaknál mellékszereplő fronton sincs nagy kérdés, mert J.K Simmonsnak áll legjobban a szénája. Főszereplő fronton viszont… Az a helyzet, hogy ez egy nagyon gyilkos kategória, mert mind az öt jelölt egy gyengébb mezőnyben simán behúzná a díjat, de itt sajnos nem ez a helyzet. Legnagyobb esélye viszont Michael Keatonnak és Eddie Redmayne-nek van. Fű alatt megérkezhet még Bradley Cooper is, de annak az esélye, hogy ő nyerje ezt a kategóriát elég kevés. De abban viszont maradéktalanul megegyezhetünk, hogy itt rossz kezekbe nem kerülhet a díj. Keatonnek kijárt egy Golden Globe szobor, Redmay-nek viszont egy BAFTA és a színészek szakszervezetének elismerése, ami nagyban növeli az esélyét, mert az Oscar ízléséhez bizony ez a két díj van közelebb. És vélhetően ez is fog végül dönteni.

Slusszpoénként viszont vegyük még át a rendezőket. Itt két nagy esélyes van: Alejandro G. Iñárritu, a Birdman rendezője, és Richard Linklater, a Sráckor direktora. Ha az eddigi díjakat nézzük, akkor Linklateré a Golden Globe és a BAFTA, Iñárritunak viszont ott a Rendezők Szakszervezetének díja. Viszont mégis minden bizonnyal Linklater fogja kapni a szobrot, de abban egyetértünk, hogy mindkettejüknek kijárna az elismerés.

Egy film mind felett

oscar-nominations-2-e1421334442849

És akkor elérkezünk a végére. A legjobb film díja. A mezőny most is halálos, egyértelműen egyiknek se lehet könnyen odaítélni a díjat. A két legnagyobb esélyes itt a Sráckor és A Grand Budapest Hotel. Előbbi erénye mindenképp a BAFTA, és a legjobb drámai filmnek kijáró Golden Globe-díja. A Grand Budapest Hotel viszont a legjobb musical/vígjáték kategóriájú Golden Globe-ot nyerte el, és a tény, hogy összesen 11 jelölést kapott nagyot nyom a latba. A másodvonalban ott a Birdman, a Kódjátszma és a Mindenség Elmélete. Fű alatt pedig a Whiplash, a Selma és az Amerikai Mesterlövész. Ha a tényeket nézzük, reális esélye az első két említett filmnek, a Whiplashnek és a Selmának nem sok esélye van, az Amerikai Mesterlövész viszont elméletben befuthat, hiszen pontosan az Oscar kénye-kedvére lett alkotva (hiteles film, megrázó, kellően teletűzdelve nemzeti öntudattal, ráadásul Clint Eastwood a rendező – apropó, ő hol a fittyfenében van a rendezők listájáról?), amit Oscarék szeretnek. Plusz ott a zajos siker visszhangja is. De gyakorlatban viszont nincs sok esélye, így az első vonalas filmeket kell úgy kezelni, mint a két legnagyobb esélyest.

Ha a korábbi győzteseket vesszük, akkor a tavalyi legjobb filmnek, a 12 év rabszolgaságnak 9 jelölés jutott, amiből a  legjobb filmen kívül két díjat vitt el, de nyert BAFTA- és Golden Globe-díjat. Egy évvel azelőtt, 2013-ban pedig az Argo-akció 8 jelölést kapott, amiből a legjobb filmen kívül 2 kategóriában nyert, úgyhogy ez is azt sugallja, hogy a jelölésszám nem minden. E mellett viszont a film elnyerte a maga Golden Globe- és BAFTA-díját is. Így ezekből kiindulva a díjszezonban eső elismerések lényegesen többet nyomnak a latba, mint hogy a film hány jelölést kapott. Éppen ezért valószínű, hogy a Sráckor fog nyerni.

 

Összefoglaló

oscars-2015

Így a végére nem is maradt más, minthogy megosszak veletek néhány fontos/érdekes infót. A 87. Oscar-díjátadó február 22-én lesz megtartva Los Angelesben. A házigazda idén Neil Patrick Harris lesz, aki rutinos vén rókának számít más az ilyesfajta műsorok levezetésében. A jelöléseket tekintve egyébként az élen a Grand Budapest Hotel áll, szám szerint 11-gyel. Hogy ebből mennyit kaparint meg magának, azt hétfő hajnalban megtudhatjátok, hiszen szokásunkhoz híven idén is élő livebloggal készülünk, hogy ne maradjatok le semmiről, ha esetleg egy kis éjjeli matinéra készültök. Találkozunk tehát hétfőn!

Végezetül pedig, íme a teljes jelöltlista, a teljesség igénye nélkül:

Legjobb film


Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Sráckor
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
Selma
A mindenség elmélete
Whiplash
Amerikai mesterlövész


Legjobb színész


Steve Carell (Foxcatcher)
Benedict Cumberbatch (Kódjátszma)
Michael Keaton (Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje))
Eddie Redmayne (A mindenség elmélete)
Bradley Cooper (Amerikai mesterlövész)


Legjobb színésznő


Felicity Jones (A mindenség elmélete)
Julianne Moore (Still Alice)
Rosamund Pike (Holtodiglan)
Reese Witherspoon (Vadon)
Marillon Cotillard (Két nap, egy éjszaka)


Legjobb férfi mellékszereplő


Ethan Hawke (Sráckor)
Edward Norton (Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje))
Mark Ruffalo (Foxcatcher)
J.K. Simmons (Whiplash)
Robert Duvall (A bíró)


Legjobb női mellékszereplő


Patricia Arquette (Sráckor)
Laura Dern (Vadon)
Keira Knightley, (Kódjátszma)
Emma Stone, (Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje))
Meryl Streep, (Vadregény)


Legjobb rendező


Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel)
Alejandro G. Iñárritu (Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Richard Linklater (Sráckor)
Morten Tyldum (Kódjátszma)
Bennett Miller (Foxcatcher)


Legjobb eredeti forgatókönyv


Sráckor: Richard Linklater
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) : Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo
Foxcatcher: E. Max Frye, Dan Futterman
A Grand Budapest Hotel: Wes Anderson, Hugo Guinness
Éjjeli féreg: Dan Gilroy


Legjobb adaptált forgatókönyv


Amerikai mesterlövész: Jason Hall
Beépített hiba: Paul Thomas Anderson
Kódjátszma: Graham Moore
A mindenség elmélete: Anthony McCarten
Whiplash: Damien Chazelle


Legjobb idegen nyelvű film


Eszeveszett mesék (Damián Szifrón)
Mandarinok (Zaza Urushadze)
Timbuktu (Abderrahmane Sissako)
Ida (Paweł Pawlikowski)
Leviatán (Andrey Zvyagintsev)


Legjobb operatőri munka


Birdman (Emmanuel Lubezki)
A Grand Budapest Hotel (Robert Yeoman)
Ida (Lukasz Zal és Ryszard Lenczewski)
Mr. Turner (Dick Pope)
Rendíthetetlen (Roger Deakins)


Legjobb animációs film


Doboztrollok
Hős6os
Így neveld a sárkányodat 2
Song of the Sea
Kacuya


Legjobb egész estés dokumentumfilm


CitizenFour
Vivian Maier nyomában
Last Days in Vietnam
The Salt of the Earth
Virunga


Legjobb rövid dokumentumfilm


Crisis Hotline: Veterans Press 1
Joanna
Our Curse
The Reaper
White Earth


Legjobb vágás


Amerikai mesterlövész
Sráckor
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
Whiplash


Legjobb betétdal


Everything is Awesome (A Lego-kaland)
Glory (Selma)
Lost Stars (Szerelemre hangszerelve)
Grateful (Beyond the Lights)
I’m Not Gonna Miss You (Glen Campbell: I’ll Be Me)


Legjobb vizuális trükk


Amerika Kapitány: A Tél Katonája
A majmok bolygója: Forradalom
A galaxis őrzői
X-Men: Az eljövendó múlt napjai
Csillagok között


A legjobb látványterv


A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
Csillagok között
Vadregény
Mr. Turner


Legjobb animációs rövidfilm


The Bigger Picture (Daisy Jacobs)
The Dam Keeper (Robert Kondo és Dice Tsutsumi)
Feast (Patrick Osborne)
Me and My Moulton (Torill Kove)
A Single Life (Joris Oprins)


Legjobb élőszereplős rövidfilm


Aya
Boogaloo and Graham
Butter Lamp
Parvaneh
The Phone Call


Legjobb hangvágás


Amerikai mesterlövész
Birdman
A hobbit – Az öt sereg csatája
Csillagok között
Rendíthetetlen


Legjobb hangkeverés


Amerikai mesterlövész
Birdman
Csillagok között
Whiplash
Rendíthetetlen


Legjobb filmzene


A Grand Budapest Hotel (Alexandre Desplat)
A mindenség elmélete (Jóhann Jóhannsson)
Csillagok között (Hans Zimmer)
Kódjátszma (Alexandre Desplat)
Mr. Turner (Gary Yershon)


Legjobb kosztüm


Beépített hiba
Demóna
Mr. Turner
A Grand Budapest Hotel
Vadregény


Legjobb smink


Foxcatcher
A Grand Budapest Hotel
A galaxis őrzői

 

 • kisdrogba

  A legjobb film kategóriában van létszám a jelölésekre vonatkozóan? Mert mindegyik filmnek itt van a helye (habár még 2-t pótolnom kell, de jók a vélemények), de ettől függetlenül én nagyon hiányolok egy Interstellart innen (még ha reális esélye talán nem is lenne nyerni, de piszok jó egy film), valamint az eredeti forgatókönyv kategóriába is szintén befért volna.

  • Mi is hiányoljuk onnan a Csillagok közöttet, na de majd a CineStar Oscaron hamarosan… 😛 🙂

  • Pavlics Tamás

   A sci-fi az a műfaj, amivel mindig is hadilábon állt az Akadémia (magyarul: fél tőle, mint Ördög a tönjénfüsttől), valamint általában nem olyan témákkal dolgozik, ami fekszik a tagoknak (megkockáztatom, hogy nem is értik). Ráadásul a Csillagok között megosztó is, ami elég ahhoz, hogy kihulljon a versenyből

   • misafeco

    Tavaly volt mondjuk egy Gravity, ami komoly esélyesnek számított. Az Interstellar egyszerűen nem elég jó film ahhoz, hogy jelöljék.

    • Pavlics Tamás

     Csakhogy a Gravity nem sci-fi, csak hibásan annak van definiálva.:)

     • misafeco

      És a Her?

     • Pavlics Tamás

      Az inkább sci-fibe oltott karakterdráma. És igazán esélyesnek csak egy-két kategóriában volt mondható. Olyan, hogy egy ízig-vérig sci-fi a legfontosabb kategóriákban a díjakat elvigye, még nem volt példa.

 • Alteron

  Évről évre csalódok az Oscárban. Ott tartok, hogy számomra már hiteltelen az egész, nevetséges, hogy mit miért jelölnek. Az pedig, hogy a Csillagok között nincs jelölve a legjobb film kategóriában…az számomra hihetetlen.

  • Mindenképp hiány az, hogy nem jelölték, de biztos úgy voltak vele az Oscarék, hogy ha valamit ki kell szórni, akkor legyen az.

   Én viszont a Lego Kalanddal vagyok így. Az, hogy még jelölést se kapott, egyből felpiszkálja az agyamat.

   • Alteron

    Tényleg! Hihetetlen..

  • Martin Tarjáni

   Én már nem is idegesítem magam! 😀

   Az Oscarnak leáldozott ezzel előbb vagy utóbb mindenkinek szembe kell néznie…
   Számomra (is) abszolút az év legjobbja az Intersteller!

   • Pavlics Tamás

    A sci-fi sosem volt az a tipikus Oscar-matéria. Nem olyan elemekkel operál már maga a műfaj sem, ami fekszik az Akadémiának. Ráadásul kifejezetten megosztó is (mint maga a Csillagok között is), és ebből kifolyólag nem tud érvényesülni a díjszezonban, ami elég lenne az Oscarhoz. Az, hogy ez mennyire van rendjén, az megint más kérdés.

 • Mr. Geci

  Remélem, ez az Oscar-marhaság senkit sem érdekel komolyan. Giccses őrültség, nem az mint 30-40 éve.

 • misafeco

  Grand Budapest Hotelt túlbecsülitek szerintem, egy szem vígjáték vígjáték Globe-bal semmi esélye beleszólni a Birdman-Boyhood csatába.

 • Pánkó

  Hát aki szerint a Whiplash nem esélyes,az nem adjon tanácsot senkinek film-ügyileg